Objavljeno: 4.5.2006

Kolač

Programerjem v PHP, ki se jim morda cedijo sline po ogrodju, kot je Rails za jezik ruby, bo gotovo izvabil nasmeh CakePHP, ki je od nedavnega na voljo v različici 1.0.

CakePHP je novo ogrodje za učinkovit razvoj spletnih programov v jeziku PHP, ki omogoča razvoj po vzorcu "model-pogled-nadzor" (MVC, Model-View-Controller) in s tem jasno ločuje logiko (programske funkcije) od prestavitve (kode HTML), kar olajša razvoj, predvsem pa vzdrževanje spletnega programa.

Ogrodje gre še dlje, saj ponuja močna orodja za delo s podatki, podporo za AJAX, enoten "razpečevalnik" naslovov (za lepše naslove URL), predloge..., ob tem pa podpira tako PHP 4 kot 5.

CakePHP je že med razvojem privabil številne razvijalce, saj je na voljo pod zelo liberalnim dovoljenjem MIT. Precej močna skupnost razvijalcev je tako že uspela pripraviti kar nekaj vodičev za programerje, precej bogato pa je založeno tudi spletno odlagališče programske kode CakeForge. Omenimo še, da ima CakePHP zelo dobro dokumentacijo, ki se samodejno generira iz izvorne kode samega ogrodja in je zato sproti posodobljena ob vsaki prenovi.

http://www.cakephp.org/

https://cakeforge.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji