Objavljeno: 20.5.2009

Količina podatkov v internetu je enormna

Po zadnjih ocenah analitikov se količina podatkov, ki so na voljo na svetovnem medmrežju hitro približuje vrednosti 500 milijard gigabajtov. Internet je torej resnično velik. Če bi ga (no, njegovo vsebino) natisnili na papir, bi lahko s takšnim kupom desetkrat zapolnili razdaljo med Zemljo in planetom Pluton.

Kot ugotavljajo raziskovalci se predvsem po zaslugi glasbenih predvajalnikov, digitalnih fotoaparatov in mobilnih telefonov količina podatkov v internetu dviga hitreje od Nasine najhitrejše rakete (da, še vedno smo pri prejšnji primerjavi s papirjem). Svoje bo v prihodnje prispevala še samodejna komunikacija med pametnimi napravami, zato so analitki družbe IDC in pomnilniški strokovnjaki podjetja EMC prepričani, da se bo digitalno vesolje v naslednjih 18 mesecih celo podvojilo.

Če pogledamo v bližnjo preteklost, lahko odkrijemo, da je prvo IDC-jevo poročilo o obsegu interneta datirano z letnico 2007, v njem pa je zapisana ocena, da internet obsega 161 milijard gigabajtov podatkov. Želite natančneje vedeti, kje smo danes? No, če novico berete na njen izvorni datum, potem smo pri 487 milijardah gigabajtov, sicer pa že kakšni čez.

www.idc.com

www.emc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji