Objavljeno: 6.3.2013 01:00

Kompaktni profesionalec in svetlobni plenilec

Nikon je privržence kompaktnih fotoaparatov razveselil z zmogljivimi in zanimivi novostmi. Novi model Coolpix A je najmanjši fotoaparat formata DX (23,6 x 15,6mm), ki se ponaša z zmogljivostmi tipičnimi za fotoaparate DSLR. Nudi ločljivost 16,2 milijona pik, širokokotni fiksen objektiv NIKKOR 28 mm f/2,8 ter zmogljiv procesor EXPEED 2, ki omogoča zaporedno fotografiranje pri 4 posnetkih na sekundo (do 26 posnetkov). Da bi bila podobnost popolna, se ponaša z grafičnim vmesnikom, ki je enak kot pri modelih DSLR.

Posebnost fotoaparata je tudi ta, da je njegovo slikovno tipalo brez vgrajenega optičnega nizkopasovnega filtra, kar omogoča višjo ostrino fotografij in izražene podrobnosti. Pri fotografiranju v slabih svetlobnih pogojih in hitro gibajočih se motivov visoka občutljivost ISO (100-6400, razširitev do 25.600) zagotavlja bogat zapis podrobnosti ob kar omejenem šumu. Coolpix A podpira tudi zapis v 14-bitnih stisnjenih datotek RAW (NEF), kot jih poznamo pri fotoaparatih DSLR. Novinec bo v prodaji konec marca za kar zajetnih 1.099 evrov.

Cenovni bistveno bolj dostopen je najnovejši Coolpix P330 z objektivom NIKKOR s 5x optičnim zumom (FX-ekvivalent 24-120 mm), svetlobno jakostjo f/1.8, od zadaj osvetljenim slikovnim tipalom CMOS z 12 milijoni slikovnih točk ter naprednim v objektiv vgrajenim sistemom zmanjševanja tresljajev. Tudi ta model podpira zajem slik v zapisu RAW (NRW) formatu, nudi občutljivost ISO 100-6400, povrh vsega pa je tu še zmogljiv 99-točkovni sistem samodejnega ostrenja (AF), ki tudi pri fotografiranju motivov, ki ne želijo ali ne morejo biti pri miru s sledenjem, poskrbi, da so ves čas ustrezno izostreni.

Podprti so  samodejen zajem fotografij v načinu HDR, snemanje video posnetkov v polni ločljivosti HD (60, 50, 30 ali 25 slik na sekundo), zanimivost pa je možnost snemanja posnetkov v počasnem ali hitrem načinu s hitrostjo zapisa do 120 sličic na sekundo. Popotnike bosta razveselila panoramski način zajema posnetkov (360°/180°) ter vgrajeni sprejemnik GPS. Za doplačilo je na voljo tudi vmesnik GPS. Cena je postavljena na 379 evrov.

http://www.nikon.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji