Objavljeno: 11.4.2002

Komu je namenjen Teleinfos?

Sredi aprila je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal sejem telekomunikacij Teleinfos 02, letos pod sloganom Prava povezava (najverjetneje med telekomunikacijam in internetom, saj slika prikazuje vklenjeno telefonsko slušalko in znak afna). Kljub dejstvu, da se je število razstavljavcev povečalo na kar 72, pa se je dejanska ponudba razstavnega dela nekoliko zmanjšala, saj manjkajo ne zgolj nekatera ključna podjetja, temveč celotna področja telekomunikacij. Tako je bil SiOL edini ponudnik dostopa do interneta, Sony Ericsson edini proizvajalec mobilnih telefonov, medtem ko se ponudniki internetne telefonije sejma letos sploh niso udeležili.

Pri podjetjih, ki so se letošnjega sejma udeležila, je zagotovo najbolj izstopal Telekom Slovenije, ki je nekaj let sejem deloma bojkotiral, sedaj pa je skupaj s svojima hčerinskima podjetjema - Mobitelom in SiOL-om zasedel večino glavne avle Cankarjevega doma. Čeprav ima sam Telekom največ prostora na sejmu, dejansko ne predstavlja nobene novosti, zato pa sta se toliko bolj izkazala SiOL in Mobitel. Internetni ponudnik je dopolnil svoj portal (www.siol.net) z večpredstavnostnimi vsebinami, ki so namenjene uporabnikom širokopasovnih povezav, predvsem ADSL-a. Tako na naslovu vizija.siol.net sedaj lahko v živo spremljamo program POP TV in Kanala A ter si ogledamo njihove informativne oddaje, na SiOL-u pa so poskrbeli tudi dobršen del lastne produkcije, predvsem reportaž in dokumentarcev. Kar graje vredno pa je >>majhno zavajanje<<, ki ga SiOL na sejmu izvaja, saj predstavlja prenos video vsebin skupaj z ADSL-om na zelo zmogljivih računalnikih pri povezavi 1,5 Mb/s, medtem ko ADSL v najboljšem primeru dosega zgolj tretjino te hitrosti. Uporabniki, ki bi se na osnovi te demonstracije odločili za priklop preko ADSL-a, bodo dokaj razočarani nad delovanjem teh storitev na domačih ali službenih računalnikih. Pri SiOL-u pa so se odločili ponuditi tudi storitev navideznih zasebnih omrežij (VPN), o kateri pred slabim letom dni po lastnih izjavah še niso razmišljali, saj naj ne bi bilo mogoče zagotavljati dovolj visoke kakovosti. Za leto 2002 pa VPN-ji, ki jih večina preostalih operaterjev ponuja že več let, predstavljajo tudi pri SiOL-u bistvene prednosti z nižjimi stroški investicij v opremo, vzdrževanjem in administracijo.

Mobitel skupaj z Ericssonom predstavlja delujoč sistem tretje generacije mobilne telefonije UMTS, ki ga ima postavljenega v šotoru pred Cankarjevim domom. Gre za opremo, ki jo Ericssonovi strokovnjaki vozijo po sejmih in predstavitvah po vsej Evropi (na Hrvaškem so bili že lani), centrala pa ima po besedah Ericssonovega predstavnika zmogljivosti za 300 tisoč uporabnikov. Dejansko je z antenami pokrit zgolj šotor, priključenih pa deset uporabnikov, pri čemer je najbolj nazorna predstavitev - videokonferenca med dvema računalnikoma - izpeljana tako, da obiskovalca niti ne prepriča najbolj. Za omrežje pripravljenih delujočih UMTS aparatov, ki smo jih lahko videli pa na CeBIT-u, pa na Teleinfosu ni. Razkošne razstavne prostore imata tudi druga dva operaterja mobilne telefonije - Si.mobil in Vega in največji slovenski proizvajalec telekomunikacijske opreme in izvoznik informacijskih tehnologij - Iskratel. Vodilna operaterja se poleg tega trudita čimbolj promovirati nedavno predstavljena večpredstavnostna sporočila, ki so še zmerom v testni fazi. Sicer pa je Si.mobil predstavil storitev Camel, ki omogoča predplačniškim uporabnikom lažje gostovanje v tujih omrežjih, Vega pa prve podatke o poslovanju. Tako naj bi v štirih mesecih delovanja pri Vegi pridobili 11 tisoč uporabnikov, od tega 40 odstotkov naročnikov. Kot je na tiskovni konferenci povedal direktor Vege Julien Coustaury predstavlja Vega doslej najuspešnejši zagon operaterja pod okriljem korporacije Western Wireless International. Na vprašanje našega novinarja, kako to uspešnost dejansko merijo, je direktor Coustaury odvrnil, da po pokritosti, ki jo zagotavljajo (98% zaradi pogodbe o gostovanju z Mobitelom) in številu uporabnikov na tako nasičenem tržišču. Podobno se je izmikal tudi pri vprašanjih glede pokritosti Veginega lastnega omrežja in finančnih rezultatov.

Zanimiv razstavljavec in tudi eden izmed glavnih sponzorjev letošnjega Teleinfoesa je bila RTV Slovenija, ki na velikem razstavnem prostoru predstavlja novosti v usmeritvi televizije, predvsem rešitve na področju povezovanja z internetom. Tako so predstavili možnosti učenja na daljavo, ogled teleteksta preko WAP-a, spletne igre in možnosti, ki jih ponujajo ogled vsebin televizijskih in radijskih programov preko spleta. Tako je od sedaj preko njihove spletne strani (www.rtvslo.si) mogoče spremljati v živo prvi program nacionalke, vendar zaradi spoštovanja avtorskih pravic zgolj program, ki ga ustvarijo doma, ne pa tudi tudi odkupljenih filmov, nadaljevank, dokumentarcev in športnih dogodkov. Poleg tega je sproti objavljana celotna produkcija, ki jo je mogoče bodisi gledati preko pretočnega zapisa s predvajalnikom Real, ali pa naložiti in si ogledati kasneje. Veliko pa delajo tudi na digitalizaciji arhiva. Precej zanimanja na sejmu pa so pri nacionalki poželi tudi za možnost ogleda televizijskega sporeda preko ročnih računalnikov z operacijskim sistemom PocketPC, pri čemer se pretočni videozapis prenaša iz spleta na strežnik in nato preko brezžičnega etherneta na ročni računalnik. Novice, ki so doslej bile objavljanje na teletekstu so sedaj na voljo tudi v spletu, v sklopu posodobitve, pa svoje spletene strani dobiva vsaka oddaja, pri čemer bodo za podobo strani in ažurnost povečini skrbeli kar sami uredniki oddaj. Največ potenciala v ponudbi RTV Slovenija pa imajo nove možnosti izobraževanja na daljavo, pri čemer RTV s spletno in programsko infrastrukturo omogoča profesorjem in drugim ponudnikom znanja to tudi podajati na zelo zanimiv način z veliko interakcije.

Večina razstavišča v kleti Cankarjevega doma je bilarazdeljena v tako imenovane tematske parke storitev, kjer so razstavljavci razdeljeni po skupinah. Med najbolj zanimive in obiskane je vsekakor sodil park e-uprava, kjer so lahko obiskovalci sejma vložili prošnjo za brezplačni digitalni certifikat, nekaj obiskovalcev pa so pritegnili tudi parki e-trgovina, e-izobraževanje, internetne zdravstvene storitve, internetne in mobilne zabave ter park portalov in telekomunikacijskih storitev.

Sejem je letos otvorila ministrica za šolstvo, znanost in šport Lucija Čok, ki je v svojem govoru poudarila pomen izobraževanja tako mladih kot tudi učiteljev in se zavezala, da bo država storila več za povečanje uporabe in uporabnosti interneta pri mladih. Minister za informacijsko družbo Pavel Gantar je bil službeno odsoten, vendar so organizatorji predvajali video posnetek njegovega govora. Generalni sekretar vlade Mirko Bandelj je svoj govor osredotočil na vse večjo informatizacijo državne uprave, ki bo v kratkem omogočila državljanom veliko lažje poslovanje z državo.

Teleinfos pa je seveda pomemben tudi kot izobraževalna prireditev, saj se je v treh dneh zvrstilo kar 40 brezplačnih seminarskih predavanj in 29 strokovnih predavanj znotraj tako imenovanih minikonferenc posvečenih določenim strokovnim temam. Kljub dokaj velikem številu predavanj pa je treba poudariti, da so bila nekatera med njimi čiste reklame za rešitve, ki jih predstavlja podjetje, iz katerega je predavatelj, spet druga, denimo predavanje z naslovom Splošno o telekomunikacijah in internetu, pa nekako bolj sodijo v osnovne šole kot na strokovno prireditev. Kot fiasko se je izkazala tudi prva okrogla miza z naslovom Deregulacija telekomunikacij v Sloveniji, saj se je zaradi odsotnosti in napak v komunikaciji z organizatorji ni udeležil skoraj nihče izmed napovedanih gostov, niti s strani Ministrstva za informacijsko družbo, niti iz Agencije za telekomunikacije, svojo udeležbo pa so odpovedali tudi predstavniki operaterjev.

Sicer pa se je po mnenju organizatorjev Teleinfos 02 izkazal kot izjemno uspešen, bojda tudi po številu obiskovalcev. Tako so v sporočilu za javnost zapisali, da se je letošnjega Teleinfosa udeležilo 4500 obiskovalcev, s čimer naj bi daleč presegli lanskega, ki je po njihovih takratnih podatkih beležil 5000 obiskovalcev. Upajmo, da bo naslednje leto Teleinfos 2003 s 4000 obiskovalci še povečal take presežke.

http://www.teleinfos-on.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji