Objavljeno: 27.8.2009

Končna bitka proti sledilcem torrentov?

Jesen bo kot kaže za podpornike iskalcev bittorrent povezav polna sprememb. Po tem, ko so na švedskem skušali, v prvem poizkusu sicer neuspešno, zapreti dostop do priljubljenega iskalnika The Pirate Bay, se zdaj povečuje pritisk tudi na avtorje drugih iskalnikov. Na Nizozemskem je tako sodišče razsodilo, da mora prav tako priljubljeni iskalnik Mininova.org v treh mesecih umakniti vse povezave na sporne vsebine, sicer bodo avtorji morali za vsako kršitev (povezavo) plačati kazen v višini kar 1.000 evrov. Glede na to, da imajo iskalniki na milijone povezav, je grožnja več kot očitna. Mininova sicer že nekaj časa razvija filter za preprečevanje dostopa do avtorsko zaščitenih vsebin, vendar podrobnosti za zdaj še niso jasne.

V ZDA pa prav ta hip poteka sodni pregon tretjega priljubljenega iskalnika Isohunt.com. Zanimivo, da se je tam sodišče trenutno postavilo v bran tožene stranke, saj je sodnik dal organizacija MPAA jasno vedeti, da morajo jasno dokazati kršitve, ki jih očitajo. Po mnenju odvetnikov spletnega servisa z dosedanjimi dokazi to niso naredili pa tudi sicer naj bi bilo kaznivo dejanje tovrstnega tipa težko dokazati z veljavno zakonodaj v ZDA.

Med tem pa iz Švedske prihajajo novice, da so neznanci na zdaj že bivšega ponudnika internetne povezave za The Pirate Bay, podjetje Black Internet, izvedli omrežni napad, zaradi česar je imel ponudnik internetnih storitev resne težave z delovanjem. Lastniki trdijo, da gre za sabotažo, ki prihaja iz celotne mednarodne skupnosti, ne samo Švedske. Pri tem so previdni pri trditvah, da gre za maščevanje, čeprav je več kot očitno, da sta oba dogodka povezana.

http://www.mininova.org

http://www.isohunt.com

http://thepiratebay.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji