Objavljeno: 27.5.2000

Končni predlog tožilcev za Microsoftovo kazen

Petek, 26. maja 2000, Washington D.C. --

Ameriško pravosodno ministrstvo (DOJ) je zveznemu sodniku Thomasu Penfieldu Jacksonu oddalo končno različico listine z določili, kako preprečiti Microsoftu zlorabljati monopolni položaj na trgu programja. Ministrstvo je ostalo pri svojem temeljnem predlogu izpred meseca dni, namreč pri tem, da se naj Microsoft razbije v neodvisni podjetji. Prvo podjetje naj bi razvijalo in prodajalo operacijske sisteme, drugo pa namenske programe, kot so izdelki iz svežnja Office in spletni brskalniki.

Po drugi strani pa je ministrstvo v svojem besedilu "predlaganih popravkov stanja" določilo 90-dnevno prehodno obdobje namesto prejšnjega 30-dnevnega. Po tem obdobju naj bi za Microsoft začele veljati vse "pravne omejitve pri poslovnem delovanju", s katerimi naj bi mu država preprečevala izrabljati monopol, preden bi ga dokončno razcepila. Vrednost Microsoftovih delnic se po današnjih dogodkih ni bistveno spremenila in je bila ob zaključku borznega poslovanja 61 USD.

V začetku tedna je sodnik Jackson presenetil tako tožilce kot tudi Microsoftove pravne zagovornike z odločitvijo, da ne bo dovolil več predstavitev mnenj glede predlagane kazni. Poleg tega je takrat sodnik razčlenjeval celo možnost, da bi Microsoft razbili na tri podjetja, kar je močno odmevalo na borzi NASDAQ in v računalniški industriji.

Nekaj ur po zadnji vložitvi ministrstva, je Microsoft sporočil, da bo svojo konferenco Forum 2000, kjer naj bi predstavil tudi strategijo za naslednji rod Windowsa, prestavil za tri tedne na 22. junij.

Microsoft ima do srede čas, da pove svoje mnenje o končnem predlogu ministrstva, kadar koli zatem pa lahko sodnik že objavi svojo razsodbo.

Ne glede na to, kakšna bo razsodba, bo družba Microsoft skoraj gotovo vložila svoj ugovor na prizivno sodišče, zatem pa še na vrhovno sodišče. Kljub vsemu pa so dogodki zadnjega tedna napovedali, da je za Microsoft začel sodni čas teči hitreje. Morda se bo zgodilo, da bo družba izrabila vsa pravna pritožna sredstva že do konca letošnjega leta in ne šele leta 2001.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji