Objavljeno: 26.3.2018 12:00

Končno bralnik prstnih odtisov pod steklom?

Trenutna »moda« zaslonov, ki zasedajo bolj ali manj celo sprednjo stran telefonov, onemogoča, da bi telefoni imeli na sprednji strani tudi bralnik prstnih odtisov. Večina telefonov je zato bralnik premestila na zadnjo stran, nekateri so spodaj pustili dovolj prostora za zelo nizek bralnik odtisov, medtem ko se je Apple bralniku v celoti odrekel in v iPhone X stavi na prepoznavo obraza (Face ID).

Že nekaj časa se govori, da bodo proizvajalci začeli vgrajevati bralnik prstnih odtisov, ki bo vgrajen »pod zaslonom« in kot kaže, bodo letos bodo taki telefoni končno ugledali luč sveta. Bralnik, ki ga v sodelovanju s tajvanskim podjetjem GIS in kitajskim O-film Tech razvija Qualcomm, je sicer menda trikrat dražji od običajnih bralnikov, vendar zmore delovati tudi preko 800 mikronov debelega stekla, medtem ko običajne bralnike ustavi že 200-300-mikronska steklena plast. Poleg tega naj bi novi bralnik deloval tudi ob zamaščenem ali vlažnem steklu. Prvi telefon, ki bo vseboval tak bralnik, naj bi bil Huaweiev model Mate 11, ki naj bi bil predstavljen v tretjem četrtletju letošnjega leta.

Digitimes tudi poroča, da so se proizvajalci Androidnih telefonov odrekli razvoju prijave z obrazom, kot jo pozna Apple, ker bi bilo to predrago. Sam infrardeči modul, ki ga uporablja Apple, menda stane 60 dolarjev, kar je izredno velik delež cene celega telefona, temu je treba prišteti še stroške razvoja programske opreme, na koncu pa bi lahko »padla« še kakšna tožba za kršenje patenta.

Mimogrede, novi Samsungov S9, ki smo ga preizkusili za Monitor, ki izide jutri (torek, 27.3.), v očitni želji približati se Applovi prijavi z obrazom prepoznavo obraza poskuša z običajno kamero, ko svetlobne razmere niso dovolj dobre, pa preklopi na prepoznavo z razbiranjem šarenice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji