Objavljeno: 4.11.2002

Končno Windows programi na Linuxu

Kar dva distributerja Linuxa sta predstavila nove različice operacijskega sistema, ki omogočajo poganjanje Okenskih programov na Linuxu. To omogoča program CrossOver Office podjetja CodeWeavers, ki ga vključujeta nova različica SuSE Linuxa poimenovana SuSE Linux Office Desktop in Xandros Desktop 1.0, ki je naslednik Corelovega Linuxa.

Možnost poganjanja programov za MS Windows na Linuxu je že dalj časa želja mnogih uporabnikov in čeprav so nekatera podjetja, predvsem Lindows.com to obljubljala, delujočih končnih izdelkov še ni bilo na tržišču. CrossOver Office to omogoča z uporabo posebnih dodatkov za vsak okenski program. Tako Xandros Desktop kot tudi SuSE Office Desktop imata priložene dodatke, ki omogočajo poganjanje programov Lotus Notes in seveda paketa Microsoft Office, ki je zagotovo najbolj želen program za uporabnike Linuxa.

Trenutno je CrossOver Office omogoča zgolj poganjanje paketov Office 97 in 2000, ne pa tudi različice Office XP, vendar pravijo, da je dodatek v pripravi in bo na tržišču kmalu. Slaba lastnost uporabe Windows programov na Linuxu je pomanjkanje podpore, saj Microsoft zagotavlja zgolj podporo za lastne izdelke na operacijskem sistemu Windows. Podporo sicer nudijo pri CodeWeavers, vendar je za njo treba doplačati.

Kanadsko podjetje Xandros, ki je pred časom od Corela odkupilo celotno paleto Linux izdelkov, je predstavilo prvo različico prenovljenega Corel Linuxa kot Xandros Desktop 1.0. Pri Corelu so nekaj let poskušali uveljaviti svojo različico operacijskega sistema Linux, ki je imela nekoliko bolj prijazen uporabniški vmesnik, za Linux pa so pripravili tudi različice večine svojih programov, na čelu s pisarniškim paketom Corel WordPerfect Suite. Ko je Corel doletela finančna stiska, so se odločili ustaviti razvoj Linuxa in odprodali operacijski sistem ter vse programe Xandrosu. Xandros Desktop 1.0 stane 100 dolarjev in ga je mogoče kupiti ali naložiti s spletne strani podjetja.

Nemški SuSE je nedavno predstavil osmo različico svojega Linuxa, sedaj pa je napovedal še dve prirejeni različici, ki bosta na voljo v začetku 2003. SuSE Linux Office Desktop, ki vsebuje tudi CodeWeaversov CrossOver je namenjen predvsem poslovnim uporabnikom, ki želijo uporabljati Okenske programe, medtem ko bo naslednje leto prišla na tržišče še različica z imenom SuSE Linux Enterprise Edition, namenjena velikim podjetjem, ki bo vsebovala tudi boljšo podporo za osrednjo administracijo namiznih računalnikov.

http://www.xandros.com

http://www.suse.com

http://www.codeweavers.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji