Objavljeno: 16.2.2000

Konferenca RSA 2000

Čedalje več uporabnikov interneta, povezljivost krajevnih omrežij z internetom in elektronsko poslovanje so le najbolj pogosti razlogi za skrb za varnost, kar ostaja pereča težava v informacijskih službah. Zato so se letošnje konference RSA 2000 udeležili vsi, ki na tem področju kaj pomenijo in ponujajo, vključno z družbami RSA, Microsoft in Entrust. Poudarek je bil na sistemih javnih ključev PKI (Public Key Infrastructure). Podjetje RSA je tako predstavilo strežnik Keon Certificate Server 5.5, ki omogoča preprostejše in učinkovitejše razdeljevanje potrdil večjemu številu uporabnikov. Obenem so predstavili razvojni komplet Bsafe Cert-C, ki omogoča procesiranje potrdil in odšifriranje podatkov različnih ponudnikov, vključno s strežniki RSA Keon in VeriSign OnSite.

Microsoft je na konferenci najavil sodelovanje z družbo CyberSafe, s katero naj bi pospešili uporabo varnostnega sistema Kerberos 5.0, ki je sestavni del operacijskega sistema Windows 2000. Kerberos je podoben sistemu PKI, le da ima potrdilo krajšo življenjsko dobo, optimalizirano pa je za delo prek povezav z manjšo prepustnostjo kakor PKI. Microsoft se predvsem trudi, da bi pospešil uvajanje Kerberosa v drugih sistemih, obenem pa zadržal medsebojno združljivost.

Družba Entrust je na konferenci RSA 2000 predstavila novo izvedbo sistema PKI 5.0 za rabo v brezžičnih omrežjih, ki povezujejo elektronske odzivnike, brezžične telefone in žepne računalnike. Mnogi vidijo tu največjo potrebo po učinkoviti zaščiti, saj so prav brezžične povezave najbolj ranljiv prostor za nepooblaščen dostop do podatkov. Predvsem bo treba zagotoviti, da bodo novi protokoli, kakršen je WAP, omogočali zanesljivo delovanje v vsakršnih okoliščinah.

Novell je na srečanju najavil program Novell Modular Authentification Service, ki omogoča učinkovito povezavo varnostnih sistemov, ki uporabljajo pametne kartice, biometrične naprave in javne ključe z imeniškim sistemom NDS. Novosti je bilo mogoče videti tudi pri Hewlett Packardu, pri katerem so prikazali paketa HP Presidium WebEnforcer for NT, ki odpravlja varnostne pomanjkljivosti v okolju NT, ter HP Presidium DomainGuard Enterprise Authorization Manager, ki omogoča zanesljiv in nadzorljiv dostop v spletne strežnike in strežniške storitve.

Microsoft in Caldera s poravnavo

Microsoftov dvoboj z zvezno vlado, ki družbi očita monopolistično vedenje, je le del pravnih težav, s katero se ukvarja družba. Morda pa so se ravno zato odločili, da se v sporu z družbo Caldera, ki traja že od leta 1996, odločijo za zunajsodno poravnavo. Caldera je namreč pred leti podala proti Microsoftu tožbo, v kateri družbo obtožuje podobnih kaznivih dejanj kakor lani podana tožba zvezne vlade. Očitali so jim namreč monopolno ravnanje in uničenje poslovnih priložnosti za Calderin operacijski sistem DR-DOS, ki ga je tedaj družba kupila od podjetja Novell. Microsoft naj bi tako nekoč v okolje Windows 3.x vgradil posebno kodo, ki je onemogočila delovanje sistema v drugih različicah DOS-a razen originalnega sistema MS-DOS. Podrobnosti dogovora niso znane, znano pa je, da je poravnava ocenjena ugodno z obeh strani. Microsoft se je odločil plačati Calderi, da si ne bi še poslabšal pogajalskega položaja v sodnem soočenju z zvezno vlado.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji