Objavljeno: 17.5.2002

Konkurenca na grafičnem tržišču

Čeravno sta nVidia in ATI nesporna vladarja tržišča grafičnih vezij in grafičnih kartic, konkurenca vendarle ne počiva. Predvsem v spodnjem delu tržišča je, kot kaže, še nekaj prostora tudi za novince.

Prvo se je dela lotilo tajvansko podjetje SiS, ki je sicer znano predvsem po sistemskih naborih. Predstavilo je grafično vezje Xabre400, ki je bilo pred tem znano po kodnem imenu SiS330. SiS poudarja, da gre za prvo vezje, ki podpira vodilo AGP 8x in hkrati strojno podpira vse funkcije DirectX 8.1 (ti dve značilnosti skupaj označujejo kot 8x8). Povezava s pomnilnikom DDR je 128-bitna, vezje pa deluje s frekvenco 250 MHz.

Le nekoliko kasneje pa je svoj izdelek napovedal tudi drugi izdelovalec osnovnih vezij - VIA Technology. Nedavno so zaključili z razvojem grafičnega vezja s kodnim imenom Zoetrope, katerega osnovni namen je bila vgradnja v sistemske nabore. V maju lahko tako pričakujemo nove nabore z vgrajeno grafiko, kot vse kaže, pa bo VIA isto vezje ponudil tudi na prostem trgu, za vgradnjo v grafične kartice.

Opazovalci se strinjajo, da bi morali biti obe novi grafični vezji vsaj enako hitri kot Nvidia Geforce 2 MX400, ki danes sodi nekam v povprečje. Hkrati opozarjajo, da čas vstopa na tržišče ni ravno najboljši, saj se v maju na to tržišče spušča tudi Intel z grafiko, ki bo vgrajena v nova vezja 845G in 845GL.

http://www.via.com.tw

http://www.sis.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji