Objavljeno: 2.9.2002

Konkurenca vmesniku bluetooth

Kljub temu, da postaja ponudba rešitev z vmesnikom bluetooth šele zdaj nekoliko obširnejša, novi tekmeci že ogrožajo njegov obstoj. Organizacija IEEE skupaj z nekaterimi proizvajalci elektronskih vezij že pripravlja nove brezžične standarde, ki jim za zdaj pravijo UWB (Ultra Wideband, kasneje najbrž IEEE 802.15.3) ter Zigbee (IEEE 802.15.4). Pod imenom UWB tako nastaja standard, ki bo v brezžičnem omrežju kratkega dosega omogočal prenos s hitrostjo 100 Mb/s, kar je stokrat hitreje kot v primeru vmesnikov bluetooth.

Zgibee pa je počasnejša, a bistveno cenejša različica brezžičnih vmesnikov, namenjena prenosom s hitrostmi od 10 Kb/s do 115,2 Kb/s. Načrtovalci pričakujejo, da bo vezje Zigbee stalo le okoli 2 dolarja za implementacijo, kar tehnologiji odpira možnosti uporabe predvsem v elektronskih napravah, vse od avtoradijev do hladilnikov. Izdelki UWB naj bi se po drugi strani borili za prostor na področju brezžičnih omrežnih povezav, čeprav za zdaj še ni povsem določen domet, na kateremu bo še možen prenos.

Širitev rabe vmesnika bluetooth se sicer odvija počasneje kot je predvideno. Družba Micrologic Research je tako zmanjšala predvidevanja za prodajo vezij za leto 2002 in sicer s prvotno prikazanih 45,4 milijonov enot na 35,4 milijonov enot.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji