Objavljeno: 7.4.2004

Konkurent omrežjem GSM/UMTS v Evropi

Medtem ko je večina Evrope že dejansko pokrita z GSM signalom in v razvitih državah UMTS pokritost že dosega skoraj polovico prebivalstva (vsaj testno), pa prihajajo nove tehnologije, ki morda še lahko spremenijo stanje. Mnogi se že navdušujejo nad energijsko nekoliko manj varčnim WiMAXom (IEEE 802.16), ki bo zmogljivejši naslednik WLANa z mnogo večjim dosegom in bo preprosto omogočal tudi internetno telefonijo, po drugi strani pa se testno že uveljavlja nova generacija omrežij CDMA, imenovana CMDA450.

CDMA450 se od klasičnih omrežij CDMA (kot jih poznajo v ZDA in Aziji) razlikujejo po tem, da, kot pove ime, delujejo v frekvenčnem pasu 450 MHz, ki je sedaj rezerviran za analogni NMT, še bolj pomembno pa omogočajo zelo dobro pokritost z majhnim številom baznih postaja. Tako je po ocenah strokovnjakov potrebno kar 80 odstotkov manj postaj kot pri klasični CDMA ali W-CDMA (UMTS).

Še bolj kot operaterji, vidijo priložnost v CDMA450 manjši proizvajalci omrežne opreme, predvsem finska Nokia ter kitajska Huawei in ZTE. Huawei, sicer eden najhitreje rastočih proizvajalcev omrežne opreme, je že podpisal nekaj testnih pogodb z beloruskimi, uzbekistanskimi in celo portugalskimi operaterji. Še bolj resno na CDMA450 gledajo v Rusiji, kjer operaterji ne morejo zagotavljati pokritosti za ruralna območja, pa tudi v Skandinaviji, kjer je večina operaterjev izrazila interes za izgradnjo omrežij, oziroma zamenjavo NMTja.

Konkretne hitrosti prenosa podatkov v omrežjih CDMA450 so enake kot v sami CDMA, kar pomeni, da je mogoča tudi nadgradnja osnovnega omrežja na EV-DO, ki omogoča primerljive hitrosti z UMTSom. Zaenkrat še potekajo preizkusi omrežij in opreme, vsi ki so mislili, da bo v Evropi UMTS predstavljal konec nadgradenj omrežij in novih kratic za nekaj let, pa so se očitno zmotili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji