Objavljeno: 27.9.2013 01:00

Kopiranje umetniških slik s 3D tiskalnikom

Videti je, da vzpon 3D tiskalnikov med prvimi navdušenci zbuja številne nove zamisli. Nizozemski raziskovalec Tim Zaman je tako razvil tehniko kopiranja umetniških slik s pomočjo 3D bralnika in 3D tiskalnika. Rezultat so kopije umetniških del, pri katerih niso ohranjene samo barve, temveč tudi relief in nanosi barv, kot na originalu.

Celotna rešitev predvideva v prvem korak natančno in kalibrirano prostorsko optično branje gradiva s pomočjo dveh fotoaparatov s tipali visoke ločljivost. Na ta način pridemo do 3D modela, ki je zaznal relief na površini slike. V drugi fazi se 3D model (načrt) natisne na primernem 3D tiskalniku z ločljivostjo okoli 600 pik na palec.

V tem primeru je Zaman uporabil posebej prirejen tiskalnik družbe OCE (Canon), ki lahko nanaša material v več prehodih. Na ta način se ustvari relief, ki daje celoti zelo verodostojen vtis originalne umetnije. Zanimivo je, da je tehnika nanosa zelo podobna sublimacijskim tiskalnikom in ne tipičnim 3D tiskalnikom, ki nanašajo taljeno plastiko.

Reprodukcija sicer po kakovosti vseeno ni povsem enaka originalu, vendar predstavlja zanimivo tehniko za pripravo kopij na razmeroma enostaven in hiter način.

http://www.timzaman.com/?p=2606

EXRt64HEBrk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji