Objavljeno: 13.7.2009

Korejska alternativa za Microsoft Windows?

Malo znano podjetje TmaxCore, sicer del največjega korejskega proizvajalca programske opreme TmaxSoft, je presenetljivo predstavilo povsem nov operacijski sistem, ki po trditvah avtorjev zagotavlja 100% združljivost s programi napisanimi za Microsoftova Okna. Operacijski sistem Tmax Window so menda razvijali štiri leta in v samo jedro sistema vgradili precej lastne tehnologije, ki nudi večjo združljivost z okoljem Windows, kot dosedanji poizkusi posnemanja delovanja, na primer pri projektu Wine za okolje Linux. Res pa je, da je okoli sistema Tmax Windows še precej stvari nejasnih, med drugim tudi to, koliko je zasnovan na znanih (odprtokodnih) rešitvah in koliko uporablja lastno tehnologijo razvito v podjetju. Prav tako ni jasno, ali okolje res ne krši licenčnih pogodb Microsofta, kot trdijo avtorji.

Kot dokaz zrelosti izdelka so avtorji na konferenci v Seulu prikazali delovanje programov Microsoft Office in brskalnika Internet Explorer, ki so v sistemu delovali brezhibno. Po trditvah avtorjev naj bi nov operacijski sistem deloval celo hitreje kot originalno okolje Windows, predvsem kar se tiče zagona in povrnitve iz mirovanja. Že doslej so za dosego združljivosti tesno sodelovali z nekaterimi velikimi proizvajalci računalnikov. Poleg programov za Windows naj bi operacijski sistem omogočal tudi pogajanje programov za nekatere različice Unixa (POSIX), kar daje slutiti, da je koda vendarle zasnovana na Unixu ali Linuxu. Proizvajalec načrtuje poleg samega operacijskega sistema tudi druge alternativne aplikacije, med drugimi Tmax Office kot alternativo pisarniški programom MS Office in spletni brskalnik Tmax Scoutor.

TmaxCore trdi, da sistem Tmax Windows trenutno prehaja v zadnjo preizkusno fazo, v prodaji pa bo novembra, napovedano po znatno nižji ceno kot neposredni konkurent MS Windows. Za zdaj še ni jasno, ali bo izdelek ostal omejen zgolj za korejski trg ali pa ga bodo prodajali tudi drugod po svetu. Matično podjetje TmaxSoft ima namreč podružnice tudi v drugih državah, med drugim ZDA. Reakcije strokovne javnosti kažejo na previdnost in zadržanost kar se tiče trditev avtorjev. Večina želi izdelek najprej temeljito preizkusiti in nato soditi o možnosti za uspeh. V preteklosti so se že večkrat pojavili podobni pretendenti, domnevno združljivi z okoljem Windows, vendar so vsi bolj ali manj pogoreli, bodisi zaradi licenčnih kršitev ali zato, ker niso izpolnili obljub in pričakovanj.

http://www.tmaxcore.co.kr

http://www.tmaxsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji