Objavljeno: 18.10.2003

Legalna digitalna glasba preko mobilnika

Ob nekaterih uspešnih projektih prodaje glasbe v digitalni obliki preko spleta, je Siemens skupaj z britanskim operaterjem O2 napovedal možnost dostop do glasbe preko mobilnih omrežij s posebnim predvajalnikom, ki bo na voljo do konca leta. Predvajalnik je nekoliko manjši kot mobilni telefon z majhnim črno-belim zaslonom, do storitev se povezuje preko mobilnega telefona z infrardečim vmesnikom ali kablom in glasbo shranjuje na pomnilniške kartice SD.

Ob povezavi s storitvijo predvajalnik pokaže katere pesmi so na voljo, uporabniki pa imajo možnost poslušanja vzorca in nakupa pesmi. Povprečna velikost ene pesmi bo 1 MB, prenos tako velike datoteke pa pri GPRS povezavi traja tri do devet minut. Vsa vsebina bo v zapisu MPEG4 AAC Plus, ki omogoča tudi digitalno zaščito, tako da bo te pesmi mogoče poslušati samo iz SD kartice na katero bodo najprej shranjene. Sicer bo predvajalnik preprosto povezati z računalnikom preko USB vmesnika in nanj prenesti tudi datoteke MP3.

Celotno rešitev so razvili v Siemensovi švicarski podružnici skupaj s podjetjema SDC in Yodoba/234, trenutno pa dogovarjajo z več drugimi operaterji po vsem svetu. Kljub temu zaenkrat še ni jasnih kar nekaj podrobnosti; denimo ali bodo stroški prenosa podatkov preko GPRS zaračunani posebej, s katerimi založbami ima O2 podpisane pogodbe o distribuciji pesmi, in kar je najpomembnejše - koliko bodo pesmi dejansko stale.

http://www.siemens.com

http://www.o2.co.uk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji