Objavljeno: 8.11.2003

Legalna izmenjava glasbe na mobilnih telefonih

Warner Music in Bertelsmann BMG sta predstavila tehnologijo, ki omogoča nalaganje in izmenjavo glasbe z uporabo mobilnih telefonov, pri tem pa je vsebina polno zaščitena pred nelegalnim kopiranjem. Tehnologijo imenovano OMA DRM je razvilo norveško podjetje Beep Science, deluje pa na osnovi omejenih omrežij za izmenjavo datotek.

Z novim sistemom uporabnik prenese vsebino iz strežnika na svoj mobilni telefon, nakar jo lahko pošilja kot večpredstavno sporočilo MMS drugim uporabnikom, pri tem pa mora vsakič plačati za uporabo. Poleg glasbe naj bi operaterji in založbe ponudili tudi druge vsebine kot so predfilmi in atraktivni posnetki športnih dogodkov, ki bi jih uporabniki radi obdržali na svojih aparatih, saj prenašanje pretočnih vsebin omogoča že večina operaterjev.

Kljub temu pa založbe vseeno niso najbolj navdušene nad takim načinom prodaje glasbe, saj se bojijo možnosti zlorab in brezplačne izmenjave vsebin, podobno kot to poteka na spletu. Storitev trenutno preizkuša 50 evropskih operaterjev mobilne telefonije, aparat s podporo zanjo pa je že predstavila Nokia (6220), napovedala pa sta jih tudi Siemens in Samsung.

http://www.bmg.com

http://www.warner.com

http://www.beepscienece.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji