Objavljeno: 15.4.2003

Letošnji Teleinfos z optimistično noto

Po nekaj precej mučnih letih osrednjega telekomunikacijskega sejma, ko je že izgledalo, da bosta njegovo vlogo prevzela sejma Sodobna elektronika in Infos, se je Teleinfos letos ponovno prikazal v boljši luči. Kot prvo so organizatorji omogočili prost vstop vsem zainteresiranim, še posebej pa so se trudili pritegniti dijake in študente, katerim je bil tudi namenjen precejšen del predavanj in seveda tudi komercialnih predstavitev podjetij.

Tudi vsebinsko je Teleinfos 03 dosegel rast v primerjavi z lanskim letom, saj se je kakovost predavanj nekoliko dvignila, čeprav so se v program uvrstila tudi predavanja, ki niso imela resne povezave s telekomunikacijami ali informatiko, temveč bolj s kakšnim marketingom in metodologijo raziskovanja tržišča. Predavanja so tudi bila bolj smotrno razdeljena na poslovno in tehnološko konferenco za strokovnjake in poslovneže ter na več sklopov predavanj in predstavitev namenjenih dijakom in študentom ter zaposlenim v šolstvu. Predvsem sklopa predavanj namenjena študentom in učiteljem sta presenetila z visoko mero strokovnosti in uporabnosti. Večina predavateljev je prišla iz domačih in tujih izobraževalnih ustanov, predstavljene rešitve, predvsem videokonferenčne pa bi lahko znatno pripomogle k dvigu kakovosti šolskega in študijskega procesa v Sloveniji, čeprav so nekatere predaleč v prihodnosti in predvsem predrage za naš šolski sistem, da bi jih dejansko lahko kmalu pričakovali. Komercialne predstavitve podjetij, namenjene mladim - trenutno v prvi meri predvsem mobilne storitve kot so večpredstavna sporočila MMS in možnost kupovanja polifoničnih melodij ali javanskih iger - so bila jasno označena kot komericalne predstavitve in ne kot predavanja, kar je vsekakor treba pohvaliti.

Predavanja poslovne in tehnološke konference so zaznamovale predvsem prihajajoče storitve, ki jih omogočajo širokopasovne komunikacije s popularizacijo ADSL-a in podobnih povezav ter nove generacije mobilne telefonije, vključno z brezžičnim ethernetom. Kljub temu kakšnih revolucionarnih novosti ni bilo predstavljenih, saj je večina obetajočih tehnologij v zadnjih fazah razvoja ali implementacije. Zanimivo je bilo predavanje Franca Dolenca iz Iskratela, ki je predstavil novo, bolj agresivno strategijo podjetja na področju omrežij in storitev naslednjih generacij, v katerih namerava Iskratel prevzeti večjo pobudo pri razvoju in predstavitvi svojih rešitev tudi na razvitih tržiščih, kjer doslej še niso bili prisotni v taki meri.

Iskratel je bilo tudi edino podjetje, ki je imelo dva razstavna prostora; poleg pravega razstavnega prostora v avli Cankarjevega doma tudi tako imenovan Cybertunnel v preddverju, kjer so si obiskovalci lahko ogledali rešitve prihodnosti. Sicer so si avlo razdelila največja podjetja s področja telekomunikacij v Sloveniji, oba velika operaterja mobilne telefonije, Telekom, Ericsson in SiOL, v preddverju pa so večino prostora zavzeli tehnološki parki rešitev, kjer so se predstavljala podjetja s sorodnimi rešitvami. Sicer pa je velik hit med razstavljavci bil brezžični ethernet WiFi, saj je storitev poleg Mobitelovega in SiOL-ovega NeoWLAN-a predstavil tudi Simobil, ki pa nima v načrtu postavitve omrežja, temveč namerava omogočati avtentikacijo uporabnikov in zaračunavanje dostopa do WiFi v omrežjih drugih ponudnikov.

http://www.teleinfos.org

http://www.monitor.si/s.nsf/vse/8F99A2548C9B50F0C1256D02007CB843

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji