Objavljeno: 25.3.2002

Lexmark - umetnost tiskanja 2002

Pri Lexmarku v zadnjem obdobju niso imeli ravno najboljših odgovorov na brizgalnike tekmecev, toda z novo generacijo tiskalnikov, ki so je predstavili februarja v španskem Bilbau se stvari spreminjajo. Prepričani so, da imajo tokrat vse adute v rokavu za dosego še večjega uspeha kot doslej.

Cilj je jasen - doseči drugo mesto glede tržnega deleža po celem svetu. Zdaj so na tretjem mestu, čeprav so na nekaterih trgih tudi drugi in ponekod celo prvi. Poleg nove palete izdelkov računajo tudi na vse bolje poznavanje posebnosti posameznih trgov, katerim se skušajo prilagoditi, tako s cenami, vsebino ponudbe in drugimi prijemi.

Zdi se, da se razvoj brizgalnikov dogaja vse hitreje, z novimi modeli, ki zamenjujejo obstoječe vsaj enkrat na leto, včasih celo hitreje. V tej luči ne preseneča, da se je Lexmark odločil zamenjati celotno paleto svojih izdelkov, ki je zdaj še nekoliko širša kot doslej. Novih modelov je tokrat pet, spoznamo pa jih po številki 5 na koncu oznake. Nabor tiskalnikov tako obsega modele Z25, Z35, Z45, Z55, Z65 in Z65n.

Novi Z65 je prvi brizgalnik, ki zna tiskati z ločljivostjo kar 4800 x 1200 pik na palec. To so dosegli z novo zgradbo tiskalne glave, ki s posebnim ustrojem šob, pa tudi novo tehnologijo izdelave (CMOS) omogoča tako višjo ločljivost, boljšo pokritost tiskane površine, kot tudi hitrost tiska. Zaradi visoke ločljivosti so tudi precej zmanjšali velikost pike, ki pri dveh največjih modelih znaša le še 3 pikolitre (na papirju to znaša približno premer pike 11 mikrometrov). Toda to še ni vse. Tiskalnik zna pravzaprav tiskati v dveh velikostih pik, 3 pikolitre in 10 pikolitrov. Slednje je uporabno predvsem za doseganje velikih hitrostjo tiska tedaj, ko visoka ločljivost ni potrebna, recimo pri besedilih.

Z65 je poleg tega najhitrejši brizgalnik v Lexmarkovi ponudbi doslej. Po podatkih proizvajalca zna tiskati 21 črno-belih in 15 barvnih strani na minuto. S tem pa se že uvršča v razred zmogljivosti laserskih tiskalnikov, seveda ob precej nižji ceni od le teh.

Za vse nove modele je zanimiva prenovljena oblika. Predvsem modeli Z65 in Z55 se lahko pohvalita z zelo dognano, lahko bi celo rekli sexy obliko, ki tiskalnik spremeni skoraj v izraz umetniškega oblikovanja. Škoda le, da zaradi tega tiskalniki na mizi ne zavzemajo prav malo prostora.

Z65 je namenjen tako zahtevni domači rabi, kot tudi malim in srednjim podjetjem. To se najbolj kaže v dveh novostih. Prva je ta, da ima tiskalnik dva podajalnika listov, ki lahko hkrati sprejmeta 250 listov papirja, kar je toliko kot pri laserskem tiskalniku. Poleg tega lahko v poslovnem okolju preprosto tiskamo na različne tipe papirja.

Mimogrede, modeli Z65 in Z55 imajo zdaj vgrajeno tehnologijo (Precision Sense), ki podobno kot pri nekaterih tekmecih (HP DeskJet 960) omogoča samodejno zaznavo vstavljenega papirja in prilagoditev parametrov tiskanja. Novost pa je, da je optični senzor s tremi LED diodami postavljen v sam podajalnik in zato tiskalnik lahko papir zazna že na pladnju. To pomeni, da je takoj pripravljen za tiskanje, ko ga sprožimo in mu ni treba analizirati papirja šele tedaj, ko ga potegnemo pod tiskalno glavo. Tudi to prispeva k hitrejšemu začetku tiska.

Lexmark se je odločil tudi za nekoliko bolj nenavaden korak in v model Z65n vgradil omrežni vmesnik Ethernet. Ta je odgovor na dva trenda - z večjo hitrostjo tiska je tiskalnik uporaben tudi za tiskanje v delovnih skupinah, pa tudi v domačem okolju srečamo vse več krajevnih omrežij. Pri Lexmarku trdijo, da bo imel model z omrežnim vmesnikom zelo konkurenčno oceno, ki ne bo bistveno višja od navadnega modela. Točne zneske pa nam niso želeli podati. Znano bo ob začetku prodaje.

Poglejmo si še ostale novosti. Lexmark Z55 je podoben večjemu modelu Z65, le da podpira ločljivost tiska >>samo<< 3600 x 1200 pik. Hitrost je nekoliko nižja in dosega 17 strani pri črno-belih in 13 strani na minuto pri barvnih izpisih. Za razliko od večjega modela, ki ima le vmesnik USB tu najdemo tudi vzporedni vmesnik. Za domačo rabo je zanimiv nov model Z45, ki zmore ločljivost tiska 2400 x 1200 pik na palec, hitrost tiska pa je 9 (barve) oziroma 15 strani na minuto (črno-belo). Najmanjša modela Z35 in Z25 sta si zelo podobna in sta namenjena tistim, ki želijo soliden brizgalnik za čim manj denarja. Z35 zmore tisk z ločljivostjo 2400 x 1200 pik in hitrost tiska 6 (barve) do 11 strani na minuto (črno-belo). Najmanjši model Z25 zmore le ločljivost 1200 x 1200 pik na palec in nekoliko nižjo hitrost pri črno-belem tisku (9 strani na minuto, v barvah enako kot Z35). Slednji je namenjen predvsem OEM proizvajalcem kot dodatek pri nakupu novega računalnika.

http://www.lexmark.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji