Objavljeno: 25.2.2011

Light Peak je postal Thunderbolt

Intel je predstavil dokončno različico tehnologije in vmesnika, ki je doslej nastajal pod delovnim imenom Light Peak. Novost se imenuje Thunderbolt in omogoča prenos podatkov z izredno visoko hitrostjo, kar 10 GB/s, s čimer so zasenčili vse dosedanje tehnologije, kot so USB in Firewire. Nov vmesnik je mišljen za povezavo s hitrimi perifernimi enotami, kot so zunanji diskovni sistemi, vendar bo zaradi hitrosti Thunderbolt našel svojo vlogo tudi na drugih področjih.

Vmesnik omogoča namreč dovolj veliko prepustnost, da lahko prenaša tudi signale video vmesnikov (recimo DisplayPort, HDMI, DVI, VGA) in celo vodila PCI Express. Vsak vmesnik ima povrh vsega dva podatkovna kanala, kar pomeni, da je dvosmeren in lahko prenaša v obe smeri simultano s polno hitrostjo 10 Gb/s. Na ta način naj bi v bodoče proizvajalci lahko znatno zmanjšali število priključkov, denimo na prenosnikih, pa še vedno zadržali razširljivost oziroma zmožnost priključevanja različnih perifernih enot, kot so monitorji, priklopne postaje in drugo.

Tehnologija je povrh vsega nadgradljiva. Trenutna različica uporablja bakrene povezave za hitrost 10 Gb/s, kar je denimo dovolj, da lahko film v polni ločljivosti HD prek vmesnika prenesemo v 30 sekundah. V bodoče se nam obeta prehod na optične povezave, kjer bodo dosegali hitrosti vsaj 100 Gb/s.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji