Objavljeno: 23.4.2000

Lightwave 6

Podjetje Newtek je predstavilo novo pomembno različico programskega paketa Lightwave, ki je namenjen za animacijo 3D in videoprodukcijo z osebnimi računalniki PC. Lightwave 6, ki je namenjen računalnikom z okoljem Windows NT, vsebuje naslednji rod orodij za animacijo likov, nov sistem za modeliranje predmetov in močno izpopolnjen sistem za senčenje trirazsežnih modelov. Med drugim so pri novi različici avtorji pripravili tudi nov uporabniški vmesnik, ki je sodobnejši, preglednejši in enostavnejši.

Avtorji programa so pri novi različici še izboljšali algoritem za senčenje Radiosity, ki omogoča predstavitev svetlobnih odbojev in odsevov od drugih predmetov. Za senčenje skrbi novo jedro s 160-bitno natančnostjo računanja, ki lahko uporabi celo 320 bitov, ko je potrebna vrhunska natančnost. Med novostmi modula za senčenje je algoritem za senčenje premikanja na elementih, manjših od posamezne točke. S tem lahko dosežejo zelo realistično predstavitev snovi, kot sta voda in želatina. Algoritem HDRI (High Dynamic Range Imagery) poleg tega omogoča precej enostavnejše senčenje. Za senčenje predmetov z velikimi površinami skrbi algoritem HyperVoxel, ki v novi različici deluje štirikrat hitreje od predhodnika. Novost je tudi algoritem Soft Body Dynamics, ki omogoča upodobitev oblek, las in mehkih delov človeškega telesa. Za hiter pregled animacije rabi modul VIPER (Versatile Interactive Preview Renderer), ki omogoča zelo hiter vpogled in senčenje izbranih elementov, ki jih lahko celo animiramo.

Glavna novost v Lightwave 6 pa so nova orodja za animacijo človeških in živalskih likov, ki jih skupno imenujejo IntelligEntities. Prvo orodje je Skelegons, nov tip večkotnikov, ki jih uporabljajo za predstavitev okostja. Za te elemente je značilno, da ostajajo vselej povezani in se samodejno prilagajajo spremembam na drugih delih telesa. Endomorph omogoča upodobitev čustev, kot so smeh, jok, jeza in drugi na obrazu likov, in to s preprostim spreminjanjem parametrov, ki jih pripravimo le enkrat. Novost z imenom Multi-meshes omogoča shranjevanje več geometrijskih upodobitev lika v enem samem predmetu, kar olajša vodenje predmetov, pa tudi uporabo sprememb. K temu moramo dodati še zelo kakovostne postopke za upodobitev kinematike likov, kar omogoča zelo realističen videz oseb. Lighwave za Windows NT in Windows 2000 je že v prodaji in stane 2500 dolarjev. Kupci dosedanje različice lahko izdelke dobijo za doplačilo 500 dolarjev.

http://www.newtek.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji