Objavljeno: 14.6.2012

Linus Torvalds z nagrado tisočletja

Linus Torvalds je prejemnik uglednega priznanja 2012 Millenum Technology Prize, ki velja za nekakšno "Nobelovo nagrado" na področju visoke tehnologije. Nagrado, ki jo podeljuje finska tehnološka akademija, si sicer letos deli z japonskim znanstvenikom dr. Shinyo Yamanako, strokovnjakom za matične celice. Poleg ugleda in priznanja bo vsakdo o njiju prejel polovico od skupne finančne nagrade v višini 1,2 milijona dolarjev.

Le malokdo na svetu dvomi, da si Linus to nagrado resnično zasluži. Avtor odprtokodnega sistema Linux je spremenil svet in postavil številne temelje povezane z internetnimi in mobilnimi tehnologijami. Predlagatelji so tudi sestavili izredno lepo obrazložitev: Linus Torvalds je omogočil, da je svetovni splet ostal odprt, za znanje in v korist človeštva, ne za finančno korist posameznika.

Linus je prve zametke Linuxa postavil še kot študent, davnega leta 1991. V vseh teh letih je bilo v operacijski sistem vloženega ogromno prostovoljnega dela, po nekaterih ocenah kar neverjetnih 73.000 človek-let. Linus kljub oddaljenim začetkom še vedno bdi nad razvojem sistema in ga usmerja v nove podvige. Njegovo delo niso opazili le pristaši odrte kode, temveč tudi tekmeci v računalniški industriji. Znano je, da mu je že pred leti službo ponujal lani preminuli Steve Jobs, soustanovitelj družbe Apple. Kdo vse drug za zdaj še ostaja skrivnost.

http://www.technologyacademy.fi/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji