Objavljeno: 20.2.2003

Linux dobro pri strežnikih

Prihodek od prodaje strežnikov z Linuxom v četrtem trimesečju v ZDA se je skoraj podvojil v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, so ugotovili pri Gartner Dataquestu. S prodajo strežnikov z Linuxom so ustvarili 385 milijonov dolarjev (lani 202 milijona), celotni trg strežnikov v ZDA pa je zrasel le za pet odstotkov. Na trgu strežnikov z Linuxom si je največji del kolača prisvojil IBM (160 milijonov dolarjev), sledijo pa HP (80), Dell (77) in Sun (1,3).

Glavni razlog za IBM-ov uspeh je dejstvo, da je v 75 odstotkih strežniških rezin nameščen Linux. Sicer pa so Linuxovi strežniki dosegli 14-odstotni delež v celotnem številu prodanih strežnikov v ZDA v prvem trimesečju oziroma 7,6-odstotni delež od prihodka. Pred letom dni sta bila deleža 9- oziroma 4,7-odstotni.

Pri strežnikih z Unixom se je četrtletna prodaja v ZDA zmanjšala za tri odstotke na 1,7 milijarde dolarjev. Največji delež ima še vedno Sun (675 milijonov dolarjev), ki pa je v primerjavi četrtletij ustvaril kar 27 odstotkov manjši prihodek. HP je s 562 milijoni dolarjev zabeležil 54-odstotni porast prometa, IBM pa je povečal prodajo za desetino in pospravil 362 milijonov dolarjev.

Pri strežnikih z Intelom je Dell še povečal razliko do drugouvrščenega HP-ja. Dell je v četrtem trimesečju v ZDA prodal za 531 milijonov dolarjev strežnikov z Intelovimi čipi, kar je bilo 37 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. HP-jeva prodaja je bila skorajda enaka, izkupiček pa je bil 496 milijonov dolarjev. IBM je ostal na tretjem mestu z dohodkom 244 milijonov dolarjev, kar je pomenilo 29-odstotni skok. Celoten trg strežnikov z Intelom v ZDA v četrtem trimesečju je bil vreden 1,8 milijarde dolarjev, kar je pomenilo 17-odstotni porast v primerjavi z enakim lanskim obdobjem in 3-odstotni skok v primerjavi s prejšnjim trimesečjem.

Strežniki z Intelovimi čipi so dosegli 90-odstotni delež v celotni prodaji strežnikov po številu in 40-odstotni delež pri prihodku. Pri skupnem prihodku od prodaje strežnikov v vseh tržnih segmentih je na prvem mestu IBM, sledijo pa HP, Sun in Dell. Po številu prodanih strežnikov pa je vodilni HP s 30 odstotki trga, na drugem mestu pa je Dell z 19-odstotnim deležem.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji