Objavljeno: 14.6.2006

Linux po Oraclu

Čeprav so se napovedi o uradni Oraclovi distribuciji priljubljenega Linuxa zaenkrat izkazale za naresnične, pa je ta programerski velikan vseeno ponudil nekaj podobnega. S programom Oracle Validated Configurations je določil popolne strojne in programske konfiguracije za vzpostavitev delujočega sistema z Linuxom kot opreacijskim sistemom in Oraclovo poslovno programsko opremo. Specifikacije konfiguracij vključujejo prav vse, od računalnikov, sistemov za shranjevanje podatkov, omrežnih gradnikov in navsezadnje sistemske in namenske programske opreme.

Oracle je že ponujal certificiranje sistemov za lastno programsko opremo, vendar je bil ta postopek po njihovih besedah prezapleten in preveč podroben. Z novo pobudo se želijo približati širšemu krogu uporabnikov, ki jih mika uporaba alternativnega operacijskega sistema, vendar niso prepričani, ali bi bili sposobni vzpostaviti popolnoma delujoč skupek strojne in programske opreme. Konfiguracije so na voljo na Oraclovih spletnih straneh, skupaj z izidi preizkušanja in namigi končnim uporabnikom. Ker Oraclova programska oprema ne slovi ravno kot najmanj sistemsko zahtevna, bodo pripravljene konfiguracije najverjetneje primerne še za marsikatero nalogo.

Oracle je pri preverjanju konfiguracij pripravil tudi številne popravke za jedro Linuxa, ki so bili posredovani njihovim vzdrževalcem za vgradnjo v sistem. Oraclu so se v pobudi kot partnerji pridružili še Dell, EMC, HP, IBM, Network Appliance, Intel, AMD, Red Hat, Novell, Emulex in QLogic. Glede lastne distribucije pa pri Oraclu še vedno molčijo, čeprav poudarjajo, da uporabniki njihove programske opreme na sistemih z Linuxi Red Hat, Novell ali Asianux uživajo popolno podporo že sedaj.

http://www.oracle.com/technology/tech/linux/validated-configurations/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji