Objavljeno: 17.8.2006

LinuxWorld 2006

V San Franciscu je potekala že tradicionalna konferneca LinuxWorld, kjer so ponudniki rešitev za odprtokodni operacijski sistem prikazali številne novosti. Poleg že uveljavljenih tem je bila letos v ospredju zlasti mobilna telefonija, kjer Linux postaja vse močnejša platforma. Poleg podjetja Trolltech, ki je predstavil svoj mobilni telefon Greenphone kot platformo, na kateri lahko napredni uporabniki sami spreminjajo kodo, odmeva predvsem napoved družbe Motorola, proizvajalca števila dva na področju mobilnih telefonov, da bodo v bodoče svoje napredne pametne telefone snovali predvsem na Linuxu. Drugih platform, kot sta Microsoft PocketPC in Symbian ne bodo opustili, vendar nameravajo interni razvoj odslej početi predvsem na Linuxu.

Linux bo odslej podprta platforma tudi pri mobilnem operaterju Orange (številka dva v Evropi), ki verjame, da lahko Linux v bodoče na področju mobilne telefonije postane pomembna platforma. Oglasili so se tudi pri družni Access, ki je prevzela nekdanji PalmSource, kjer skušajo promovirati odprtokodno platformo Access Linux Platform (ALP), za katero stoji večina kode nekdaj znamenitega Palma.

Po Linuxu posega tudi vse več uveljavljenih proizvajalcev strojne opreme. Medtem, ko je operacijski sistem že nekaj časa stalna opcija pri ponudnikih strežnikov, je ponudba na področju osebnih računalnikih doslej bila bolj skromna. Toda odločitev družbe Lenovo, da bo ponujala na svojih prenosnikih tudi Novellov SuSE Linux, zna marsikaj spremeniti. Podpore pa niso deležne samo glavne distribucije, temveč tudi nekomercialne različice, denimo Debian Linux, ki ga bo podpiral v bodoče Hewlett-Packard.

Tudi sicer so nekomercialne različice Linuxa vse pomembnejši člen, tako za nadaljnji razvoj, kot tudi samo promocijo posameznih ponudnikov. Po vzoru projekta Fedora je tudi Oinspire objavil brezplačno in javno različico Freespire, ki želi predvsem olajšati uporabo manj izkušenim uporabnikom računalnikov. Zlasti tistim, ki poznajo okolje Windows. Tem je priskočil na pomoč tudi RealNetworks, ki je najavil odprtokodni program, s katerim bo mogoče na Linuxu predvajati glasbo in video posnetke v Microsoftovih zapisih.

Med opaznejšimi novostmi so še IBMov program za trenutno sporočanje in skupinsko delo SameTime, ki zdaj deluje tudi na Linuxu, ter strežniški paket Scalix 11, ki predstavlja zanimivo alternativo Microsoftovemu strežniku za elektronsko pošto Exchange Server. Novosti so predvsem v obliki spletnih storitev, s katerimi bodo lahko razvijalci dodajali funkcionalnosti izdelkov, nova pa je tudi podpora za mobilne naprave. V ospredju je bila tudi tehnologija virtualizacije, zlasti v obliki izdelka Xen, ki postaja vse bolj sestavni del vseh strežnikov z Linuxom.

http://www.linuxworldexpo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji