Objavljeno: 5.5.2012

London bo uporabljal Urban OS

Sodobne informacijske tehnologije odpirajo povsem nove možnosti upravljanja urbanega okolja in povezovanja meščanov z mestno infrastrukturo. Podjetje Living PlanIT si je zato zamislilo nov tip operacijskega sistema, ki je namenjen predvsem za povezovanje infrastrukturnih storitev, kot so voda, energija in transport. Urban OS (UOS), kot pravijo operacijskemu sistemu, je precej bolj robusten kot običajni operacijski sistemi, saj bo odgovoren za upravljanje ključnih elementov urbanega okolja.

Z njim naj bi upravljali strežniško in omrežno infrastrukturo, s katero bodo krmilili vse od samodejnega vklapljanja javne razsvetljave samo tedaj, ko bodo vozila ali ljudje v bližini, upravljanja semaforjev, do nadzora medicinskih aparatov meščanov, ki potrebujejo tovrstne pripomočke. Operacijski sistem naj bi bil tudi skupni imenovalec za bodoče pametne aplikacije neodvisnih ponudnikov storitev za specifično rabo ali nadzor v urbanem okolju.

S tehnične plati Uraban OS označujejo tudi kot mešanico sistemov za upravljanja zgradb, programov za upravljanje krmilnikov (SCADA) in računalništva v oblaku. Avtorji imajo pripravljeno združljivo strojno opremo (pretežno proizvajalca Cisco), kot tudi programsko opremo. Licenciranje ni namenjeno končnim uporabnikom temveč ponudnikom naprav in rešitev za nadzor urbanega okolja.

Zamisli družbe Living PlanIT so naletele na zelo zanimiv odziv javnosti. Med partnerji so Microsoft, Cisco, Phillips, Hitachi in druga priznana imena. Največji dosežek pa je nedavno podpisan sporazum, da bodo v Londonu, specifično na polotoku Greenwich uporabili Urban OS kot testno okolje za avtomatizacijo celotnega urbanega okolja. Inovativnost podjetja je prispevala tudi k temu, da je direktor družbe Steve Lewis dobil laskav naziv tehnološkega pionirja za leto 2012, ki so mu ga podelili na World Economic Forumu na Kitajskem.

http://living-planit.com.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji