Objavljeno: 2.10.2002

Lotus Domino/Notes 6

IBM je predstavil novo različico programskega kompleta za skupinsko delo in elektronsko sporočanje Lotus Domino/Notes 6. To je prva velika nadgradnja od leta 1999, zato vsebuje čez tisoč sprememb na vseh ravneh rabe. Še bolj kot z novimi funkcijami pa so se razvijalci osredotočili na zmanjšanje stroškov lastništva paketa, kar naj bi dosegli z bolj učinkovitim izkoristkom pomnilniškega prostora in omrežnih povezav, predvsem pa z boljšimi orodji za vzdrževanje in nadgradnje sistema.

Raziskave namreč kažejo, da sam nakup programske opreme, kot sta izdelka Domino in Notes, predstavlja le okoli 20% vseh stroškov implementacije. IBM in njegov oddelek Lotus sta delala predvsem na zmanjševanju teh posrednih stroškov. Komplet Domino/Notes 6 tako vsebuje povsem nova orodja za nadzor strežnikov, obenem pa se tesneje povezuje z naprednejšim nadzorniškimi orodji, na prvem mestu z izdelki druge IBM-ove hčerinske hiše - Tivoli. Novi odjemalci Notes so zasnovani tako, da pri namestitvi ne zahtevajo nobene intervencije uporabnikov in se zato lahko pripravijo in namestijo samodejno iz oddaljenega mesta. Poleg tega so pri Lotusu razvili nov sistem za kompresijo podatkov (za hrambo in prenos, replikacije), ki močno zmanjša diskovno porabo in obremenitev komunikacijskih povezav.

Strežnik Domino se še tesneje povezuje z izdelki IBM WebSphere, DB2 in Lotus Sametime, odjemalec Notes pa bolje sodeluje z Microsoftovim paketom Office. Tesneje in bolje se lahko integrira v imeniški sistem Active Directory. Novost je tudi novo orodje za boj proti nezaželeni pošti (anti spam), ki deluje na samem strežniku in tako omogoča zmanjševanje pretoka nepotrebne elektronske pošte. Prav tako je izboljšano arhiviranje pošte in vodenje dnevnika prejete pošte. Prenovljena je podpora za dostop do podatkov v strežniku Domino prek mobilnih naprav, kot so ročni računalniki in pametni telefoni.

Komplet Domino/Notes je tudi vse bolj odprt odprtim standardom, kot sta javanska tehnologija J2EE in opisni jezik XML, ki tvorita temelj za razvoj sodobnih, internetno povezanih in dostopnih programov za skupinsko delo, souporabo podatkov in sporočanje. Domino poleg tega še naprej deluje na nizu različnih platform, med katerimi igra pomembno vlogo pri nižanju stroškov tudi Linux. Precej so izboljšana in poenostavljena razvojna orodja.

Novo družino izdelkov pravzaprav sestavlja večje število modulov, kot so Lotus Notes 6, Lotus Domino 6, Lotus Designer 6, Lotus iNotes Web Access 6 (za spletni dostop do strežnikov Domino), Lotus iNotes Access 6 for Outlook (dostop prek Outlooka), Lotus Enterprise Integrator 6 (podpora za velike sisteme) in Domino 6 Everyplace (podpora mobilnim napravam). Osnovna cena poštnega strežnika Domino Mail Server je 894 dolarjev, programski strežnik Domino Application Server pa stane 2.308 dolarjev. Cene se nato dvignejo do 11.750 dolarjev za Domino Utility Server, ki za delovanje ne zahteva odjemalcev Lotus Notes ali iNotes. Sami odjemalci stanejo 70 dolarjev (Notes) oziroma 50 dolarjev (iNotes). Razvojni paket Lotus Designer 6 stane 586 dolarjev.

Strežniki Domino delujejo na zelo širokem spektru platform: Windows NT 4.0 in Windows 2000, IBM iSeries (AS/400), IBM zSeries (S/390), IBM AIX, Sun Solaris in Linux. Odjemalci Notes so na voljo za okolje Windows, MacOS 9, po novem pa obstaja tudi povsem nova različica za MacOS X.

IBM je poleg paketa Domino/Notes 6 predstavil tudi nove različice paketov Lotus Sametime 3 za elektronsko komunikacijo (zvočno, video in podatkovno) v realnem času, Lotus QuickPlace 3 za prilagojen, skozi dveri omogočen dostop do informacijskih virov in IBM LeraningSpace za navidezne elektronske učilnice. Vsi paketi so tesno povezani tudi z orodjem Domino/Notes 6.

http://www.lotus.com

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji