Objavljeno: 18.2.2002

Lotusphere 2002

Podjetje Lotus je tako kot običajno v januarju priredilo letno srečanje razvijalcev in uporabnikov svojih izdelkov. Tokrat je bilo srečanje predvsem v luči lanskoletne odločitve družbe IBM, že dotlej lastnika družbe Lotus, da izdelke in samo tržno ime vključi v svojo organizacijo. Po tej poslovni odločitvi so zato mnogi na srečanju iskali odgovor, kako bo s programi družbe Lotus v bodoče.

Lotus je na srečanju najavil nove različice svojih paradnih izdelkov, odjemalca Notes 6 in strežnik Domino 6, kot se zdaj tudi uradno imenujeta oba izdelka. Dokončana bosta nekje jeseni, že kmalu pa bodo na voljo prve razvojne različice (doslej so bile dosegljive le tako imenovane >>ogledne<< izvedbe, brez dokončne funkcionalnosti in novosti).

Lotus je tudi najavil, da bo osnovna za strežbo spletnih storitev odslej predstavljal paket Java 2 Enterprise Edition (J2EE) v različici izdelka IBM WebSphere Application Server. IBM bo tudi odgovoren za povezavo obeh tehnologij. To je razjezilo nekatere razvijalce, ki so že doslej precej investirali v Lotusovo lastno razvojno strategijo na tem področju, ki pa jo bodo zdaj opustili.

Sicer pa naj bi bile nove različice izdelkov bolj prijazne do uporabnikov, z osveženim in bolj preglednim uporabniškim vmesnikom na strani odjemalca ter večjo zanesljivostjo in lažjim upravljanjem na strani strežnika. Lotus tudi obljublja pomembne razširitve na področju orodij za skupinsko delo, ki bodo narejena v obliki spletnih storitev s tehnologijo J2EE. Odločitev za javo tudi pomeni, da je ta (pričakovano) dobila prednost pred Microsoftovo arhitekturo .NET, čeprav pri Lotusu trdijo, da bo novi Notes ustrezal in sodeloval z orodji skladnimi z arhitekturo .NET.

Lotus in IBM sta tudi najavila sodelovanje z družbama Cisco in Captaris. Predmet sodelovanja bo posebna različica strežnika Domino, ki bo omogočal delo tudi z glasovno pošto, internetno telefonijo in še čem. S pomočjo tega izdelka bo uporabnik rabil le en program za vse različne tipke komunikacij, ki jih potrebuje na delovnem mestu. Za boljšo nadzorljivost kompleta Notes/Domino pa bo poskrbela nova generacija upraviteljskih zmožnosti, ki jih bo prispeval še en IBMov satelit, podjetje Tivoli.

http://www.lotus.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji