Objavljeno: 7.11.2002

MacOS najmanj v nevarnosti

V letošnjem letu so hekerji z vdori, črvi in virusi najmanj napadali operacijski sistem MacOS družbe Apple Computer, najbolj pa Windows družbe Microsoft in Linux. Tako so v rednem letnem sporočilu zapisali pri podjetju mi2g Ltd, ki spremlja občutljivost programske opreme že od leta 1995.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta so v operacijskih sistemih, strežniških programih in namiznih programih zabeležili 1162 novih ranljivih mest. Med temi jih je bilo v operacijskem sistemu MacOS le 25. Med najbolj varnimi sta še dve različici okolja Unix - Tru64 družbe Compaq in SCO Unix družbe SCO Group.

Med sistemi z največ pomanjkljivostmi je na vrhu okolje Windows z več kot 500 na novo odkritimi pomanjkljivostmi in luknjami. Pri sistemih Linux so odkrili okoli 200 pomanjkljivosti. Čeprav so v letošnjem letu odkrili manj pomanjkljivosti (lani 1506), je zadnjih mesecih trend naraščal.

Letošnje leto naj bi bilo tudi najhujše doslej po številu napadov, saj jih je bilo skoraj 58.000, kar je dvakrat več od lanskega leta. Število napadov na posamezni operacijski sistem sicer ustreza razširjenosti operacijskega sistema, vendar pa so okolje MacOS, ki ga uporablja 3 do 5 odstotkov uporabnikov, v oktobru napadli le 31-krat, kar je le 0,05 odstotka vseh napadov, okolje Microsoft Windows, ki ima več kot 90-odstotni delež, pa je v istem mesecu doživel 31.431 napadov.

Skupna ocenjena ekonomska škoda po celem svetu naj bi znašala okoli 7,3 milijarde ameriških dolarjev, ob upoštevanju prikritih napadov s črvi in virusi pa celo 33 do 40 milijard dolarjev. Pri tem izračunu so ovrednotili padec produktivnosti, izgube zaradi kršitev avtorskih pravic in padec vrednosti delnic prizadetih podjetij.

http://www.mi2g.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji