Objavljeno: 5.3.2002

Macromedia predstavila Flash MX

Popularno orodje za izdelavo spletnih strani Macromedia Flash je po več kot enem letu doživelo prenovo. V Macromedii so napovedali, da bo nova različica Flasha, imenovana MX, na voljo 15. marca, skupaj s predvajalnikom Flash Player 6, ki ga potrebujejo uporabniki za predvajanje tako oblikovanih spletnih strani.

Strani narejene z Flashem so v spletu vse bolj popularne, kar kaže tudi dejstvo, da je so bile skoraj vse nagrajene spletne strani na lanskem festivalu vizualnih komunikacij Magdalena narejene s tem orodjem, po podatkih iz Macromedie naj bi ga uporabljalo kar 98 odstotkov uporabnikov spleta, vsak dan pa naj bi beležili kar 2 milijona prenosov predvajalnika Flash Player. Nova različica je bila že težko pričakovana, kot kažejo napovedi proizvajalca, pa naj bi ponudila celo več, kot je večina razvijalcev upala.

Med poglavitne novosti v Flash MX zagotovo sodi podpora za video posnetke, ki jih razvijalci lahko vključijo kar neposredno v spletno stran, program pa jih sam stisne s kodeki Sorenson Spark podjetja Sorenson Media. Uporabnik lahko video predvaja kar v spletnem brskalniku z nameščeno novo različico Flash Playerja, brez kakršnega koli zaganjanja predvajalnikov. Takšna rešitev je tudi združljiva z različnimi platformami, ki jih podpira Flash. Predvajalnik deluje v vseh različicah Windowsov, Mac OS-a, večini distribucij Linuxa, Pocket PC in celo na nekaterih novih modelih Nokiinih telefonov.

Poleg Flash MX so pri Macromedii napovedali tudi rešitve za strežnike, ki vključujejo novo različico programa ColdFusion MX za izdelavo programskih rešitev, tehnologijo za sodelovanje in komunikacijo ter dodatke za povezovanje programov preko strežnikov. ColdFusion MX lahko deluje v okviru Microsoftove strategije .Net, na javanskih programskih strežnikih in s spletnimi storitvami. Tehnologije za komunikacije pa bodo omogočale dvosmerne avdio in video komunikacije s predvajalnikom Flash Player 6.

Pomembna prednost, ki jo prinaša nova različica Flasha pa se nanaša na vse bolj popularne prenosne in druge naprave. Vsebine in storitve narejene s Flash MX bo mogoče predvajati na kopici prenosnih naprav, od ročnih računalnikov do mobilnih telefonov, igralnih konzolah in internetnih napravah. Za razvijalce tovrstnih naprav bo Macromedia izdala Flash Player 6 SDK, ki jim bo omogočal vgradnjo podpore za najnovejši predvajalnik Flash Player.

Macromedia Flash MX bo stal 500 dolarjev, nadgradnja 200, Flash Player 6 bo še naprej brezplačen, cene za Macromedia ColdFusion, dodatke za strežnike in Flash Player 6 SDK še niso znane, na voljo pa bodo tekom leta.

http://www.macromedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji