Objavljeno: 9.8.2005

Macromedia Studio 8

Macromedia je uradno izdala Studio 8, novo generacijo zbirke orodij in aplikacij za spletne oblikovalce, grafične umetnike in video profesionalce. Temeljna novost je tesnejša povezanost sestavnih delov zbirke, ki je namenjena razvoju in vzdrževanju interaktivnih spletnih aplikacij in vsebin. Zbirko sestavljajo Dreamweaver 8, Flash Professional 8, Fireworks 8, Contribute 3 in Flash Paper 2. Cena Stuida 8 je 999 ameriških dolarjev, za nadgradnjo iz katerega koli prejšnjega Studia pa jih je potrebno odšteti 399.

Flash Professional 8 ponuja izboljšave pri delu z grafiko, nove grafične učinke, nova orodja za animacijo in urejevalnik skript, morda najpomembnejše novosti pa prinaša na področju videa. Vsebuje izboljšan kodirnik videoposnetkov, ki omogoča boljši nadzor nad potekom predvajanja, nove možnosti pa so na voljo tudi pri urejanju videa. Prenovljen je še izrisovalnik pisav FlashType in izboljšana podpora ustvarjanju vsebine za mobilne naprave. Sočasno je izšla tudi beta različica Flash Playerja 8, ki prinaša nov izrisovalnik besedila, nov video kodek in izboljšano zmogljivost ter varnost.

Dreamweaver 8 prinaša novosti na področju dela s CSS. Plošča s slogovnimi predlogami CSS je doživela prenovitev in odslej bolj nazorno prikazuje vpliv pravil in lastnosti, ki jih določimo nekemu elementu v dokumentu. Najbolj priljubljen urejevalnik spletnih strani bo odslej tudi bolje sodeloval s tehnologijama XSLT (Extensible Style Sheet Language Transformations) in XML. Tako je dodana integracija podatkovnih dovodov XML z metodo "povleci-spusti". Olajšan je tudi uvoz videa iz Flasha.

Fireworks 8 prinaša nekaj manj novosti kot njegova slavna brata, a so kljub temu zelo dobrodošle. Omeniti velja boljšo podporo izdelavi menijev, ki uporabljajo tehnologijo CSS, 25 novih načinov mešanja ter podporo sočasni obdelavi datotek. Fireworks je od 8. različice naprej tudi tesneje povezan z ostalimi deli zbirke Studio, predvsem z orodji Dreamweaver 8 in Flash Professional 8.

Namesto Freehanda je Macromedia v Studio 8 vtkala dve že obstoječi aplikaciji, Contribute in FlashPaper. Prvi prinaša prijazen vmesnik za ustvarjanje statičnih stranih HTML in je primeren predvsem za tehnično manj zahtevne uporabnike, ki spreminjajo le vsebino, ne pa tudi oblike in postavitve strani. FlashPaper pa je namenjen pretvarjanju poljubnih dokumentov v film Flash, ki ga lahko potem vključimo v spletno stran za ogled in tiskanje. Torej gre za neke vrste "lažjo" in spletu bolj prijazno zamenjavo za Adobov PDF.

http://www.macromedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji