Objavljeno: 26.9.2003

Magnetni valovi za brezžične naprave

Proizvajalci domače elektronike se vedno bolj zanimajo za komunikacije med napravami, ki uporabljajo magnetne valove, s čemer naj bi nadomestili brezžične povezave bluetooth in druge brezžične povezave kratkega dosega. Prvi izdelek na trgu so brezžične slušalke Fonegear, ki stanejo od 60 do 80 ameriških dolarjev. Naslednja uporaba bo najbrž pri usmerjevalnikih, s katerimi bo mogoče povezati domače naprave za zvok in sliko z osebnim računalnikom.

Pri razvoju brezžičnega prenosa s pomočjo magnetne indukcije so pri podjetju Aura iznašli način, s katerim ne potrebujejo navitij velikosti enega metra ali več in vse skupaj uspeli vgraditi v integrirano vezje. Trenutno novi način prenosa podatkov še nima velik krog podpornikov, medtem ko konkurenčni bluetooth podpirajo velikani, kot sta Microsoft in proizvajalec prenosnih telefonov Nokia, čeprav je ta tehnologija slabo odporna na motnje in velik potrošnik energije.

Tudi magnetna polja ustvarjajo valove, ki pa imajo obliko mehurja, ki se neha širiti po enem metru, kar je drugače kot pri radijskih valovih, ki se širijo brez konca. Pri tem se porabi zelo malo energije, tako da slušalke Fonegear z eno baterijo delujejo celo tri mesece. Motnje >>niso problem<<, trdijo, saj doslej ni veliko naprav, ki bi uporabljale magnetne valove.

http://www.auracomm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji