Objavljeno: 11.4.2018 01:00

Mainframe računalnik na dieti

IBM je predstavil posodobljene različice mainframe strežnikov z14, ki so manjši in s tem bolj skladnimi s prostorskimi omejitvami v podatkovnih centrih. Novi model z oznako ZR1 je ožji in plitkejši od originalnega z14 in je zato enostavno postavljiv s standardno 19-palčnoi strežniško omaro (rack). Še več, v omari pri tem ostane prostora za 16U enot, kar pomeni, da lahko kupci v isto omaro spravijo tudi diskovni prostor in s tem zmanjšajo porabo prostora v podatkovnih centrih.

IBM z novimi modeli cilja predvsem na podatkovne centre, ki želijo poleg ostalih strežniških sistemov ponuditi tudi zmogljivost in združljivost z programi za mainframe računalnike. IBM je na tem področju v zadnjih petih letih celo povečal volumen prodaje, kar dosti priča o trdoživosti platforme. Novi sistem ZR1 kljub prednostim prinaša omejitve. Prostorska vitkost pomeni, da lahko sistem podpira največ 30 procesorjev proti 170, koliko je prostora v dvovratnem in precej večjemu originalu z14. Toda zato bo ZR1 cenejši in primernejši za širši krog interesentov.

IBM bo ZR1 ponujal bodisi z operacijskim sistemom z/OS ali Linuxom. Kdor potrebuje tovrstne strežnike le za uporabo z Linuxom, si lahko omisli različico, ki ponujajo pod imenom Rockhopper II.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji