Objavljeno: 7.7.2009

Majhen korak za Google a velik za ...

Res je, da za storitve v spletu veljajo drugačna pravila, kot za klasično namizno programje in vendar se nas je mnogo čudilo, zakaj Google pri velikem številu svojih storitev še vedno vztraja pri pripisu "beta", čeprav gre za zrele aplikacije, ki jih povrhu vsega celo tržijo podjetjem skozi skupek Google Apps Premium.

No, od danes je tega konec. Spletne storitve Gmail, Calendar, Docs in Talk, tako v brezplačnih kot premijskih različicah, ne nosijo več oznake "beta", ki je po tradicionalni definiciji označevala programe, ki še niso povsem nared za splošno uporabo. Gmail je takšno oznako nosil več kot pet let, ostala orodja iz skupka Apps pa dve leti. Vmes je Google aplikacije nenehno nadgrajeval in ponudil tudi ustrezen nivo storitev, ki so ga čvrsto uvrstile v poslovni svet. Danes poleg samega Googla skupek Apps uporablja 1,75 milijona podjetij širom sveta in s tem je dozorel čas, da se njegove storitve znebijo pripisa, ki bi še vedno spominjal na nekaj nedokončanega.

Kljub temu se bodo vse navedene storitve še naprej razvijale. Google je sočasno z objavo sprememb v imenu najavil še nekatere novosti. Izbrane stranke že testirajo storitve delegacije in retencije e-pošte, ki naj bi kmalu postali običajni del skupka Apps Premium. Poleg tega so danes objavili dve novi spletni mesti, napolnjeni z navodili in videi za čim manj boleč prehod podjetij iz rešitev, temelječih na Microsoft Exchange ali Lotus Notes v Googlov oblak. No, če si kdo oznako "beta" še vedno želi, jo je pri Gmailu mogoče vklopiti nazaj s posebno nastavitvijo v skupini eksperimentov "Labs".

http://www.google.com/apps/intl/en/business/switch_exchange.html

http://www.google.com/apps/intl/en/business/notes.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji