Objavljeno: 9.3.2003

Majhni akumulatorji prihodnje generacije

Ob vztrajnem zmanjševanju dimenzij prenosnih telefonov, video kamer, računalnikov in drugih elektronskih naprav, so velika ovira postali akumulatorji, saj zavzemajo do tretjine velikosti in teže samih naprav. Radikalne spremembe na tem področju bodo vsekakor potrebne pri tako imenovanih "mikro elektro-mehanskih sistemih" (MEMS), ki naj bi imeli dimenzije človeškega lasu.

Na oddelku za raziskavo materialov na kalifornijski univerzi UCLA raziskujejo možnost popolnoma novega pristopa pri zasnovi akumulatorjev. Rešitev vidijo v enostavni spremembi geometrije. Običajni akumulatorji imajo eno na drugo zložene plošče pozitivnih in negativnih elektrod, kapaciteto pa določajo s številom elektrod.

Za razliko od tega principa dveh dimenzij raziskujejo možnost postavitve elementov v treh dimenzijah, zloženih podobno kot cevi na tovornjaku. Na ta način bi pridobili na enoto prostornine večje število anod in katod. Ker elektrode ne merijo več kot eno stotino milimetra, je tudi pot ionov krajša. Poleg tega je električni naboj neprimerno večji, izgube pa manjše. Kljub velikanskemu tržišču prenosnih elektronskih naprav naj bi bilo do praktične uporabe te tehnologije še vsaj pet let.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji