Objavljeno: 24.4.2018 07:00

Majski Monitor!

V novi številki Monitorja smo pod drobnogled vzeli dogajanje okoli Facebooka, podjetja, ki je v zadnjih mesecih pod vse večjimi pritiski.

Pišemo o zaslišanju Marka Zuckerberga pred ameriškim senatom, pa seveda o ekonomiji osebnih podatkov, pri kateri se je v zadnjih desetih letih vzpostavila presenetljivo velika industrija. Zanimiva pa so tudi naša odkritja, kjer nam je uspelo oglaševanje na Facebooku uspelo plačati kar z računom podjetja, ki smo ga poiskali v spletu!

Med preizkusi je največja novost Huaweijev novi P20 Pro, vrhunski telefon, ki v primerjavi s konkurenco prinaša predvsem odlično avtonomijo in zelo dober fotoaparat s tremi objektivi. Novih telefonov je v tej številki še kar nekaj, med dražjimi so še HTCjev U11 Plus in Sonyjeva Xperia XZ2 in XZ2 Compact, preberete pa si lahko tudi ocene nekaj cenejših modelov.

Preizkusili smo tudi novi letalnik, vstopni model Syma, primeren tudi za začetnike. Že dlje časa preizkušamo hibridni internet podjetja A1 - gre za združitev priključka xDSL z mobilno povezavo LTE. Primerno za tiste, ki preko "žice" nimajo možnosti višjih hitrosti prenosov - najmočnejši paket A1 zmore hitrosti 40/10 Mb/s.

V spletu na nas in naše naprave preži nešteto nevarnosti, zato si lahko v tej številki preberete obsežen preizkus varnostnih paketov. Preizkusili smo pakete vseh bolj znanih podjetji in opisali vse možnosti, ki jih ponujajo, hkrati pa tudi preizkusili njihovo hitrost in učinkovitost pri čiščenju virusov in drugih nevarnosti.

Med bolj poljudnimi članki lahko berete o avtonomni vožnji, ki se v okrnjenih oblikah vse bolj pogosto pojavlja tudi na naših cestah. V avtomobilski sferi je tudi članek o računalnikih, ki jih uporabljajo ekipe v svetu Formule 1. Računalniki so namreč nepogrešljivi del F1, kljub temu, da so v veljavi močne omejitve s strani krovne organizacije.

Začenjamo še novo serijo člankov o majhnem računalniku Raspberry Pi. Z njim že za 35 evrov ustvarimo marsikaj, v prvem članku smo se lotili izdelave retro igralne konzole, na kateri se lahko pozabavamo z legendarnimi računalniškimi igrami iz preteklosti.

V prilogi Monitor Pro, namenjeni poslovnemu IT, tokrat pišemo o obdelavi podatkov in o strojnem učenju, preizkusili pa smo tudi novi Microsoftov Windows Server 2019.

Kot vedno, je tudi v tej številki še veliko preizkusov, mnenj, novic in vsega ostalega.

Naslednja številka izide v torek, 29. maja.

Digitalni Monitor

Monitor lahko berete tudi v spletni različici HTML, vse dosedanje številke revije so brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

Monitor lahko berete tudi na telefonih in tablicah Apple in Android, pa tudi v spletni trgovini:

Android: www.monitor.si/monitor_play

iPhone: www.monitor.si/monitor_iphone

Splet: revija.monitor.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji