Objavljeno: 2.3.2012

Maline gredo za med

Projekt Raspberry Pi (raspberry = malina) je doživel nepričakovano velik interes javnosti. Le nekaj dni za tem, ko so avtorji projekta računalnika za 25 ameriških dolarjev najavili začetek prodaje, je bil naval na spletno stran za naročila tako velik, da so morali strežnike začasno preklopiti v statičen način, saj niso mogli zagotoviti ustrezne odzivnosti. Prve zaloge so menda razprodali tako rekoč hipoma.

Računalnik, ki je nastal z idejo, da bi zlasti otrokom približal programiranje, je očitno naletel na pravo tipko pri številnih ljubiteljih elektronike in računalnikov, nizka cena in preprost, jasen programski vmesnik pa so naredili svoje. Raspbery PI je sicer na voljo v dveh različicah. Trenutno je na voljo preprostejša različica, model A, ki ima 256 MB RAM, procesor ARM 11 s taktom 700 MHz in grafičnim čipom Broadcom VideoCore IV, modul za kartice SD Card, HDMI izhod, kmalu pa bo na voljo tudi model B, ki stane 35 dolarjev (brez DDV in poštnine, seveda), premore pa tudi dodatna vrata ethernet in dvoje vrat USB 2.0 namesto enih.

Kljub preprostosti je Raspberry PI daleč od tega, da bi bil podhranjen, saj so avtorji že demonstrirali in nanj prenesli programe za hišni kino, ki brez težav dekodira priljubljene video posnetke.

http://www.raspberrypi.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji