Objavljeno: 27.2.2004

Manj gesel in več varnosti

Bill Gates, predsednik družbe Microsoft, je na konferenci RSA Security napovedal skorajšnje prenehanje uporabe trajnih varnostnih gesel, saj ta več ne zagotavljajo zadostne varnosti podatkov.

Microsoft že sodeluje z agencijo RSA, da bi vzpostavili nov varnostni sistem SecurID v operacijskem sistemu Windows, ki bo temeljil na pametnih karticah in bo tako odpravil ali vsaj bistveno zmanjšal možnost uporabe šibkih varnostnih gesel. Pogosto namreč zaposleni v podjetjih ali domači uporabniki uporabljajo enaka ali zelo podobna gesla v različnih sistemih in omrežjih, kar nepridipravom pogosto omogoča uspešno ugibanje in tako nepooblaščen vstop v sistem.

SecurID je sicer najbolj znan dvojni sistem za overjanje, ki ga že uporabljajo mnoga velika podjetja. Uporabniki morajo s pomočjo elektronske naprave pri vsaki prijavi vpisati novo enkratno geslo, ki ga potem ni več možno uporabiti.

Gates je predstavil tudi sistem za pripravo biometričnih identifikacijskih kartic, ki so jih razvili pri Microsoftu. Digitalne podatke na kartici šifrirajo in jih nanjo natisnejo tudi kot črtno kodo, sistem pa tako preverja tudi, ali se je kdo >>poigral<< z digitalno vsebino kartice.

http://www.microsoft.com

http://www.rsasecurity.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji