Objavljeno: 23.8.2011

Manj požrešen Firefox 7

Zdaj, ko je Mozilla objavila končno različico brskalnika Firefox 6, poteka razvoja naslednika Firefox 7 vse hitreje. Nedavno so objavili prvo razvojno različico, ki za razliko od dosedanjih ne prinaša veliko funkcionalnih novosti, temveč predvsem bistveno manjćšo porabo sistemskih sredstev. Za Firefox je že lep čas znano, da porabi zelo dosti sistemskega pomnilnika, kadar je odprtih veliko zavihkov. Generacija 3 je bila doslej najbolj varčna, vendar so v kasnejših 4,5 in tudi 6 na optimizacijo porabe pomnilnika nekoliko "pozabili".

Sedmica naj bi v porabila med 20 in 30% manj pomnilnika, v določenih okoliščinah pa tudi 50% manj kot doslej. Prav tako naj bi bolj učinkovito sproščala zaseden pomnilnik pri zapiranju zavihkov oziroma oken. Novo, varčnejše delovanje, je rezultat projekta "MemShrink", s katerim so na novo obdelali uporabo pomnilnika v brskalniku.

Med novostmi v sedmici, ki pride v končni podobi nared konec septembra, so hitrejša sinhronizacija zaznamkov in gesel, ter hitrejše prikazovanje animacij napisanih v HTML5. Znane so tudi prve podrobnosti Firefoxa 8 z delovnim imenom Aurora, ki bo nared predvidoma novembra. Med največjimi novostmi je mehanizem, ki bo preprečeval nameščanje dodatkov za brskalnik brez potrditve s strani uporabnika. Tudi sicer bo "neavtorizirane" dodatke mogoče lažje identificirati in po potrebi izključiti. Na ta način želijo avtorji zaostriti varnostno politiko glede dodatkov, ki so včasih tudi vir za vnašanje ranljivosti v delovanje celotnega brskalnika in sej v njemu.

http://www.mozilla.com/sl/firefox/channel/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji