Objavljeno: 2.4.2007

Manj sramežljiva Toshiba

Če smo od ameriških podjetij že od nekdaj navajeni zelo dobre komunikacije z javnostjo, odprtosti in predstavitve tehnologij in izdelkov še veliko preden so ti zares pripravljeni za prodajo na tržišču, velja za japonska podjetja ravno nasprotno. Kaj zares pripravljajo, v kateri smeri zares razmišljajo, lahko vidimo šele takrat, ko izdelek ali tehnologijo v njem začnejo prodajati in nič prej. Enako velja za sodelovanje z novinarji - novinarske predstavitve japonskih podjetij so redke (izjema sta morda "tiskalniška" Epson in Canon), pa še takrat lahko ponavadi izvemo le nekaj o izdelkih, ki so že, ali pa bodo ravnokar prišli na tržišče.

Dogodek se je odvijal v renesančnih Firencah.

Toshiba sodi med tista japonska podjetja, ki na tem področju sodi med najbolj konzervativne. Povabilo v italijanske Firence, z obljubo, da nam bodo tam razkrili svoje skrivnosti (resda so bile "skrivnosti" zapisane v narekovajih...), je bilo tako veliko presenečenje. To je bil prvi tak Toshibin dogodek, na njem pa so nam v podrobnosti prikazali delovanje in zmogljivosti najnovejših prenosnikov Portege R400 in Tecra A8. Težava je le v tem, da sta oba modela že naprodaj (in ju v našem laboratoriju že imamo), tako da smo za novosti izvedeli le kak dan ali dva pred običajnimi kupci, ali pa še to ne...

Nekatera predavanja so bila bolj tehnična, druga pa kar občutno premalo.

Več o njiju boste tako lahko prebrali v naslednjem Monitorju, tu pa le na kratko. Tecra A8 je poslovni model, ki se ponaša z nekaterimi novostmi, ki prenosnik naredijo bolj varen (na predstavitvi so ga redno "metali" ob tla in ga tudi polili z vodo, pa je še vedno deloval) in zanesljiv (Toshiba ponuja garancijo, da v prvem letu morebitno napako odpravijo, hkrati pa kupcu vrnejo denar, ki ga je odštel za sam prenosnik!).

Tecra A8.

Portege R400 je vrhunski tanek subnotes z vrtljivim zaslonom (Tablet PC), ki premore vse, kar potrebuje poslovnež na poti. Naj omenimo le vgrajen modem HSDPA (hitrosti 3,6 Mb/s), odličen zaslon z osvetlitvijo LED, ki se ne blešči, kot večina drugih tabličnih zaslonov, in majhen zaslon OLED, ki s pomočjo tehnologije Microsoft Active Notification prikazuje elektronsko pošto tudi ko je prenosnik zaprt, oz. v spečem stanju.

Portege R400

Kljub vsemu pa smo v neformalnih pogovorih uspeli izvrtati nekaj več o tehnologiji, ki bo v prihodnosti morda dobro prevetrila tržišče prenosnikov. Gre za posebne litijeve akumulatorje za prenosnik, ki jih lahko priloženi akumulator napolni v zgolj 60 sekundah (da, v eni minuti!). Resda je akumulator v minuti poln le do 80%, preostalih 20% pa se polni veliko dlje, toda s praktičnega vidika je to nepomembno. Na video posnetku, ki smo ga uspeli izvrtati, je videti manjši model, namenjen glasbenemu predvajalniku, ki se napolni v borih 5 sekundah! Tovrstna tehnologija zaenkrat še ni naprodaj, saj ostaja težava visoke cene, slišati pa je bilo tudi špekulacije o "političnih" pritiskih s strani naftne industrije, ki ji tovrstne tehnologije nikakor niso v prid. Glede na to, da Toshiba poleg prenosnikov izdeluje še vse kaj drugega kot samo prenosnike (npr. tankerje, jedrske elektrarne, satelite,...), je v tovrstnih špekulacijah morda tudi kaj resnice.

Akumulator je poln v petih sekundah!

www.toshiba-europe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji