Objavljeno: 5.3.2012

Manjkajoči Intelovi členi

Po zadnjih informacijah, prihajajoča generacija Intelovih procesorjev z delovnim imenom Ivy Bridge nekoliko kasni. Po prvotnih načrtih naj bi bili v prodaji že aprila, zdaj pa vse kaže, da jih bomo dočakali šele junija. Krivda je menda v težavah samim proizvodnim procesom.

Da gre za nenačrtovan zamik dokazujejo tudi že izdelani ceniki in katalogi, ki so pricurljali v javnost po tem, ko so jih v roke že dobili proizvajalčevi partnerji. Zaradi tega lahko že danes dokaj natančno napovemo njihove tehnične lastnosti.

Vis procesorji so namreč razviti za 22nm arhitekturo, še višje zmogljivosti in manjšo porabo energije. Zadržali bodo dosedanje oznake Core i7, i5 in i3. Na vrhu ponudbe procesorjev Core i7 bo model 3960X s taktom 3,3 GHz (nastavljiv do 3,9 GHz), šestimi jedri in kar 15 MB velikim predpomnilnikom. Najzmogljivejši procesorji bodo še naprej brez vgrajenega grafičnega procesorja.

Za razumnejšo ceno pa bo mogoče dobiti modele Core i7-3770 s štirimi jedri, taktom od 2,5 do 3,5 GHz (možnost navijanja do 3,7 oziroma 3,9 GHz), vsakič z 8 GB velikim predpomnilnikom in grafičnim pospeševalnikom (IGP) zadnje generacije z oznako HD4000.

Na vrhu ponudbe med procesorji Core i5 bo kot kaže procesor 3570K, ki bo deloval s taktom 3,4 GHz (do 3,8 GHz z navijanjem), imel bo 6 GB velik predpomnilnik, kot edini član družine pa bo imel vgrajen Intelov IGP HD4000. Vsi ostali procesorji naj bi imel vgrajen manj zmogljiv IGP HD 2500.

Razlike med posameznimi modeli so predvsem v delovnem taktu, izjema pa je model Core i5 3470T, ki ima pol manjši predpomnilnik in podporo za Intelovo večnitnostno tehnologijo Hyperthreading.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji