Objavljeno: 28.7.2009

Maribor z brezplačnim dostopom do brezžičnega interneta

Na Mestni občini Maribor so si v načrtu za leto 2009 zadali vzpostavitev 40 točk, kjer bo uporabnikom (kot pravijo predvsem dijakom, študentom, turistom ter vsem občankam in občanom) omogočen brezplačni in brezžični dostop do interneta preko vseh naprav, ki vsebujejo brezžične vmesnike.

V prvi fazi projekta (ki sega še v leto 2008) so brezžično omrežje že vzpostavili na desetih točkah. Posamezna vstopna točka lahko sprejeme do 50 klientov (uporabnikov), sama povezava z internetom pa je urejena na podlagi sodelovanja z mariborskimi kabelskimi operaterji, ki so podprli nekomercialni projekt e-mesto Mestne občine Maribor. Zaradi neposeganja v ponudbo internetnih ponudnikov so promet omejili na dva načina, ki ju lahko po potrebi tudi spreminjajo: prva možnost je časovna omejitev (vsak klient je lahko v 24. urah prijavljen največ 2. uri) ter omejitev hitrosti prenosa podatkov na 256 kbit/s. V prihodnje bodo v Mariboru omrežje razširili tudi izven ožjega mestnega jedra, na nekatere krajevne skupnosti, in sicer načrtujejo vzpostavitev dodatni 30 dostopnih točk.

Hkrati s projektom vzpostavitve brezplačnega brezžičnega interneta so na treh lokacijah (Trg Svobode, Grajski trg in Glavni trg) že namestili tudi spletne kamere, s pomočjo katerih lahko obiskovalci prenovljene spletne strani mesta Maribor v živo spremljajo dogajanje na omenjenih trgih.

www.maribor.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji