Objavljeno: 22.8.2002

Maxtor odhaja iz trga pomnilniških sistemov

Kljub temu, da analitiki področju pomnilniških sistemov napovedujejo svetlo prihodnost, konkurenca na trgu številnim proizvajalcem onemogoča uspešno rast. Najnovejša žrtev je podjetje Maxtor, danes največji proizvajalec diskov na svetu, ki se je odločil ukiniti nadaljnjo proizvodnjo in razvoj pomnilniških sistemov s skupnim imenom MaxAttach.

Maxtor je na področje pomnilniških sistemov vstopil leta 1999, odločitev pa je padla zaradi tedaj višje marže, kot na osrednjem področju delovanja podjetja, proizvodnji diskov. S svojimi izdelki so želeli zavzeti pomembnejši položaj zlasti na spodnjem koncu pomnilniških sistemov, kjer danes srečamo pretežno izdelke NAS. Toda oddelek MaxAttach ni nikoli dosegel vidnejših prodajnih rezultatov. V lanskem letu so pri pomnilniških sistemih zabeležili prihodek le 31,5 milijonov dolarjev, kar je drobiž za podjetje, ki je v lanskem letu imelo promet v višini 3,8 milijarde dolarjev. Izguba je bila kar 50,9 milijonov dolarjev, kar so v zadnjih četrtletjih zmanjšali, vendar ne dovolj. Maxtor bo zato zaprl tovarno za te izdelke in odpustil 230 zaposlenih v obratu.

Pri Maxtorju trdijo, da kljub znatnim investicijam v promocijo, z izdelki MaxAttach niso uspeli ustvariti uglednega tržnega imena, saj so ostali v ozadju ponudbe družb, kot so Quantum, Network Appliance, Dell, IBM in HP. Težava je tudi v temu, da so skoraj vse omenjene družbe sočasno tudi njihovi partnerji in kupci diskov, kar je povzročalo nemalo konfliktov. Maxtor se bo zato odslej osredotočil le na proizvodnjo diskov.

http://www.maxtor.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji