Objavljeno: 4.8.2006

MDGrape-3 je najmočnejši

Japonska je znova vrgla rokavico ZDA, saj je ponovno lastnica najzmogljivejšega superračunalnika na svetu. IBM BlueGene/L, ki ga uporablja Lawrence Livermore National Laboratory, je primat prevzel od NEC Earth Simulatorja, prvega pa bo ob naslednji objavi seznama Top500 prekosil MDGrape-3, ki ga bo uporabljal inštitut za fizikalne in kemične raziskave Riken v Yokohami.

MDGrape-3, ki se bo uporabljal predvsem za preučevanje vedenja proteinov pri razvoju novih zdravil, v sekundi izvede vrtoglavih kvadriljon (deset na štiriindvajseto) operacij oz. ravno 1 petaflop (1000 teraflopov) operacij s plavajočo vejico. Razvoj računalnika je trajal 4 leta in stal 9 milijonov ameriških dolarjev. Cena procesorske zmogljivost znaša 15 dolarjev na gigaflop, računalnik pa uporablja "vsega" 4808 procesorjev.

Za primerjavo: BlueGene/L, ki ga uporabljajo v laboratoriju za raziskavo atomske energije, zmore procesirati 138,8 teraflopsov, letos pa je načrtovana še ena posodobitev, s katero bo sposoben doseči 270 do 280 teraflopsov. Uporablja kar 130.000 procesorjev, cena gigaflopa pa znaša 140 dolarjev.

Kljub vsemu pa se lahko zgodi, da do spremembe na vrhu seznama Top500 sploh ne bo prišlo, saj utegne biti MDGrape-3 izločen iz konkurence zaradi preveč specifične strojne opreme. Kakorkoli že, četudi ZDA izgubijo prvo mesto na lestvici, bodo na njej še vedno kraljevali računalniki iz te države, ki jih je bilo na zadnjem seznamu kar 298 od 500 in 6 med prvih 10. Daleč na drugem mestu je Velika Britanija s 35 računalniki.

IBM BlueGene/L izgublja primat.

http://www.top500.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji