Objavljeno: 3.10.2005

Mednarodna poslovna Linux in odprtokodna konferenca 2005

V četrtek in petek je v portoroških hotelih Morje potekala že četrta mednarodna poslovna konferenca, posvečena uporabi Linuxa in odprte ter proste kode, tokrat pod novim imenom IBLOC. Konferenco je zaznamovala mednarodna udeležba, žal pa tudi nekoliko manjše zanimanje, ki ga je nedvomno mogoče pripisati tudi sočasnemu odvijanju mednarodne konference OpenOffice.org, ki je potekala istočasno le lučaj stran, v Kopru.

Okoli 200 udeležencev je na več kot 30 predavanjih spoznavalo praktične napotke in smernice pri nadaljnji rabi odprte in proste kode, s posebnim poudarkom na tehnologijah, ki so primerna za računalniška namizja (desktop), kamor odprta koda navkljub dobrim izdelkom še ni močneje prodrla. Tako se je kar nekaj predavanj ukvarjalo z ogrodjem XUL, s pomočjo katerega so med drugim nastali namizni programi, kot je brskalnik FireFox, dojemalec e-pošte Thunderbird, razvojno okolje Komodo in navsezadnje celoten skupek spletnih programov Mozilla, po novem poimenovam Seamonkey.

Precej zanimanja je požela tudi okrogla miza, na kateri so predstavniki domačih podjetij, zastopnik IBMa, ter gosta iz tujine, dr. Alessandro Rubini, predstavnik FSF Europe, in Ric Shreves, razvijalec spletnih strani, ki deluje v jugovzhodni Aziji, razmenjali mnenja o pomenu proste in odprte kode za domačo industrijo IT in s tem povezano vlogo državne uprave. Žal se navkljub dogovoru, predstavniki vlade okrogle mize niso udeležili. Glede na zglede iz tujine, ki sta jih predstavila gosta, pa je omizje lahko zaključilo, da je za uspeh odprte kode potrebno osveščanje celotne javnosti, večja vloga tovrstnih programov v šolskem procesu, povezovanje domačih podjetij ter vztrajanje na odprtih standardih. Za razliko od odprte in še posebej proste kode, ki zna vzbuditi določene (neupravičene) pomisleke, predstavljajo odprti standardi izjemno pozitivno pobudo, ki bi jo država morala prepoznati in ustrezno pospešiti. Zgledi iz tujine, kot je nedavna odločitev ameriške zvezne države Massachussets, so zelo zgovorni.

http://www.linux-konferenca.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji