Objavljeno: 13.2.2002

Metapad -- mešanec ročnega, prenosnega in namiznega računalnika

IBM je javnosti prikazal prototip modularnega računalnika, ki ga lahko uporabljamo kot ročni, prenosni ali namizni računalnik. Računalnik je zasnovan tako, da v osnovi vsebuje le najnujnejše dele, vse ostale, vključno z vmesniki za zunanji monitor in tipkovnico, pa dodajmo po potrebi prek posebnega razširitvenega mesta. S tem so močno zmanjšali dimenzije in težo.

Metapad, kot je ime prototipu, meri le 12,7 x 7,6 x 1,9 cm, tehta pa samo 250 gramov, s čimer ga lahko spravimo tudi v žep. V njem so vgrajeni procesor Transmeta Crusoe 5800 s taktom 300 do 800 MHz, 128 MB velik pomnilnik in 10 GB velik disk. Dovolj, da so v njem shranjeni vsi uporabnikovi podatki. Zaslon sicer ni sestavni del osnovne škatle, vendar s posebno izvedbo doda celoti le nekaj gramov in milimetrov debeline, nudi pa velikost slike 12,7 x 7,6 cm. Zaslon je občutljiv na dotik, tako da lahko računalnik krmilimo s peresom.

Ko uporabnik potrebuje več, lahko nanj v pisarni priključi dodatne vmesnike in pomnilniške enote, zunanji monitor, tipkovnico, miško in druge periferne naprave. IBM je sprva prikazal prototip, ki uporablja operacijski sistem Windows XP, v načrtih pa imajo tudi podporo za Linux. V osnovni del računalnika naj bi kasneje vgradili še brezžični omrežni vmesnik IEEE 802.11b, s čimer bi olajšali povezavo Metapada z okolico. V pripravi imajo tudi prikazovalnik vgrajen v posebna očala, ki bo omogočal delo z računalnikom v okoljih, kjer mora uporabnik imeti proste roke. Čeprav IBM za zdaj nima načrtov za proizvodnjo Metapada, ga kažejo izbranim OEM partnerjem. Če bi nekega dne vendarle dozorel za proizvodnjo, bi njegova cena lahko znašala med 800 in 1000 dolarji, kar je konkurenčno današnjim mobilnim računalnikom.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji