Objavljeno: 2.5.2003

Microsoft bo omehčal pogoje za vpogled v Windows in protokole

Pri Microsoftu so napovedali, da bodo začeli prodajati vpogled in dostop do internih protokolov v operacijskem sistemu Windows. Takšna odločitev je posledica lanskoletnega protitrustovskega sodnega procesa in takratnih odločitev sodnice.

Protokole bodo pokazali tekmecem predvsem z namenom, da zagotovijo učinkovito delovanje strežniških sistemov s sistemi Windows 2000, Windows XP in novejšimi različicami, pravijo pri Microsoftu. Tisti, ki bodo plačali za vpogled v Microsoftov komunikacijski protokol (Microsoft Communication Protocol), bodo lahko zagotovili boljšo združljivost strežnikov in namiznih sistemov, še dodajajo.

V javno dostopnem spletnem strežniku bodo objavili domala vse informacije o protokolu - vključno z vzorčnimi dokumenti o licenciranju in povzetki vsakega protokola.

Kritiki takšnega početja pa že opozarjajo, da Microsoftovo dejanje ne bo zagotovilo boljšega sodelovanja. Natančno opisovanje delovanja internih protokolov je namreč tako obsežno in zahtevno delo, da bi bilo bolje, če bi Microsoft objavil kar programsko kodo protokolov, menijo denimo vodilni pri razvoju odprtokodnega projekta Samba in vodilni pri združenju izdelovalcev programske opreme SIIA (Software & Information Industry Association).

Pri Microsoftu so sredi aprila zaradi protitrustovskega procesa z vlado lani pristali tudi na znižanje cen in zmanjšanje omejitev, ki so jih postavili tekmecem, kateri so želeli pridobiti vpogled v sestavo sistema Windows. Ker so se mnoga podjetja pritožila, so pri Microsoftu sklenili poceniti in olajšati dostop do ključne programske kode, ki jo potrebujejo razni strežniški programi za učinkovito delovanje v operacijskem sistemu Windows.

Dogovarjanje o koncesijah je trajalo več mesecev, vse podrobnosti dogovora pa še niso znane.

Dogovor je bil sicer lani - ob grožnji pravosodnega ministrstva v ZDA - sklenjen z namenom, da bi lahko izdelovalci računalnikov v nameščeni sistem vključili tudi druge brskalnike, kot sta AOL Time Warnerjev Netscape Navigator, pa tudi druge programe, ki ne prihajajo iz Microsofta.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji