Objavljeno: 7.7.2006

Microsoft bo podprl zapis OpenDocument

Microsoft se je v nasprotju z dosedanjimi stališči odločil, da bo podprl zapis OpenDocument, odprti standard, ki je nastal v okviru organizacije Oasis. Kljub tej najavi Microsoft podporo ne bo vgradil neposredno v novo različico orodij paketa Office, temveč bo podprl razvoj odprtokodnega dodatka, ki ga razvijajo tri mala podjetja iz Francije, Nemčije in Indije.

Orodje, ki bo znano pod imenom Open XML Translator, bo odprtokodni projekt v okviru portala SourceForge.net, za osnovo pa so vzeli licenco BSD. Z novim dodatkom naj bi uporabniki Worda, Excela in PowerPointa lahko odpirali dokumente v zapisu ODF (OpenDocument Format) neposredno iz menujev posameznega programa. Rešitev bo temeljila tudi na zapisu Open Office XML, ki bo temeljni zapis prihajajoče zbirke Office 2007 in za katerega Microsoft še naprej trdi, da je bolj omejen kot njihov lasten predlog, zaradi česar bo tudi možna konverzija.

Microsoft je doslej trdil, da na trgu ni velikega povpraševanja po združljivosti z zapisom OpenDocument, vendar so nedavne odločitve velikih strank, predvsem državnih uprav v ameriški zvezni državi Massachusetts in Belgiji, ki so se odločile za ODF, spremenile to stališče. Najbrž je velik razlog za podporo odprtokodnemu projektu tudi novo zaostrovanje odnosov z organi Evropske Unije, ki prav tako nameravajo podpreti odprti standard OpenDocument.

http://www.casio.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji