Objavljeno: 7.5.2019 07:00

Microsoft Build 2019

Microsoft je v svojem domačem Seattlu gostoval konferenco Build, ki je načeloma namenjena razvijalcem programske opreme. Toda konferenca vsako leto postreže tudi s številnimi najavami novih tehnologij in funkcionalnosti za Microsoftove izdelke, ki jih nato uporabljamo v poslovnem in domačem okolju, tako na namizju, kot v oblaku. S tem skušajo zadržati interes javnosti, v prvi vrsti seveda programerjev, da še naprej uporabljajo in razvijajo izdelke okoli Microsoftovih tehnologij.

Prvo področje, v katerega Microsoft zelo veliko vlaga, so tehnologije povezane s razpoznavo govora. Javnosti so prikazali razvojno različico nove generacije storitev v oblaku Azure Speech Services, ki med drugim omogočajo samodejno izdelavo prepisa pogovorov več oseb. Microsoft je na tem področju naredil velik korak naprej, saj algoritmi pravilno zaznajo in pripišejo govor določenemu posamezniku, prav tako pa se znajo privaditi specifičnim izrazom in slengu, ki je uporabljen v posamezni skupnosti ali podjetju. Ker gre za storitev v oblaku, je za uporabo na uporabnikovi strani potrebna le dokaj skromna oprema.

Z razpoznavo govora je tesno povezana tudi naslednja generacija digitalne pomočnice Cortana. Microsoft želi narediti na tem področju korak naprej in omogočiti uporabnikom daljše pogovore s pomočnico, brez da bi to zreducirali na kopico ločenih ukazov. Z uporabo naravnega jezika, brez ukazov za aktivacijo, bo Cortana kmalu znala uporabljati več področij znanja, agentov na različne digitalne pripomočke v istem pogovoru, kar večina tekmecev do te mere še ne zna. Toda za zdaj še ni jasno, kdaj bo nova različica v tej obliki na voljo za vsakdanjo rabo.

Po tem, ko se je Microsoft odločil, da bo svoj spletni brskalnik Edge po novem zasnoval na osnovi odprtokodnega projekta Chromium, se zdaj trudijo brskalniku dodati zanimive lastnosti, ki jih ne srečamo v drugod. Za podjetja bo zanimiva novost, da bo Edge lahko posamezen zavihek odprl v združljivem načinu »Internet Explorer« in s tem zadržal zdržljivost s (starejšimi) poslovnimi aplikacijami, ki zahtevajo takšno okolje.

Edge bo dobil tudi novo orodje za upravljanje zasebnosti in varnosti. Uporabniki bodo lahko izbirali med tremi stopnjami omejevanja slednja uporabe brskalnika in spletnih aplikacij (brez omejitev, striktno in uravnoteženo omejevanje), s čimer želijo vrniti uporabnikom nadzor nad uporabo zasebnih podatkov s strani spletnih ponudnikov.

Nadvse uporabna novost je orodje Zbrike (Collections), s pomočjo katerega lahko iz spletnih strani zbiramo drobce informacij, kot so slike, izrezi besedila, drugih podatki. Ko smo zadovoljni, lahko zbrane podatke izvozimo kot primerno formatiran dokument v Wordu ali pa kot preglednico v Excelu. Zelo koristno, kadar vire nabiramo v spletu.

Kar nekaj novosti je povezanih tudi s tehnologijo nadgrajene resničnosti in platforme Hololens 2. Microsoft je tu prikazal nov način virtualnega sestankovanja, ki združuje orodja za skupinsko sodelovanje Teams, videokonferenečne sisteme in predstavitev sogovornikov s pomočjo avatarjev v navideznem prostoru. V pomoč je spletno orodje Azure Special Ancors, kot »sidrišče« za predmete v navidezni sejni sobi, ki omogoča souporabo sej prek različnih naprav. Isto sejo lahko pregledujemo prek očal Hololens 2, telefonov opremljenih s knjižnicami ARKit in AR Core, pa tudi prek običajnih videokonferenčnih sistemov, kje bodo uporabniki vselej dobili podobno izkušnjo oziroma pogled na dogajanje v prostoru.

Microsoft je prikazal tudi nekaj tehnologij, ki so morda še premlade, da bi bile povsem razumljene. Ena takih je Fluid Framework, nekakšen komponentiziran dokumentni model, ki v istem dokumentu (če je to še pravilen izraz) združuje zelo različne tipe podatkov, kot so besedila, preglednice, fotografije, pa tudi storitve, kot so na primer prevajanje v druge jezike in druge podporne funkcije. Kakorkoli že, prvo pokušino nove tehnologije bomo v drugi polovici leta lahko preizkusili v paketu Microsoft 365.

Pisarniška orodja poleg tega dobivajo vse več funkcij, ki so podprte z umetno inteligenco. Urejevalnik besedil Word bo kmalu tako dobil povsem novo orodje za analizo gramatike, ki ne bo samo opozarjali na napake ampak skušalo izboljšati celotno strukturo stavkov. Word Designer pa bo nekaj podobnega počel z obliko dokumentov, zlati pri snovanju lepše oblikovanih tabel. Algoritmi strojnega učenja bodo znali oceniti, koliko časa rabimo za prebiranje določenega besedila, pri branju pa bodo omogočali razlago pojmov in kratic.

G_v5B_gYceM

ZbpjLchrYgw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji