Objavljeno: 14.9.2011

Windows 8!

Včeraj se je v Anaheimu blizu Los Angelesa začela Microsoftova konferenca Build, na kateri bodo razgrnili podrobnosti o svojem naslednjem operacijskem sitemu, znanim pod kodnim imenom »Windows 8«. Konferenca je pritegnila več kot 5000 udeležencev, predvsem razvijalcev, ki so na otvoritvenem predavanju dobili prvi pogled na »Windows 8«. Konferenco je odprl Steven Sinofsky, vodja Windows in Windows Live oddelka pri Microsoftu. Povdaril je, da z »Windows 8« dotik postaja primaren način interakcije, poleg tipkovnice in miške. Pri Windows 8 najprej opazimo nov izgled, Metro vmesnik, ki spominja na Windows Phone 7 in je optimiziran za dotik. Aplikacije so predstavljene s plošicami (»tiles«), ki lahko prikažejo dodathe informacije, npr. slike, RSS feed ali število neprebranih sporočil in ki jih lahko na začetnem zaslonu (»Start screen«) uredimo po svoji želji. Premikanje po začetnem zaslonu je hitro in gladko, tudi pri zelo velikem številu ploščic. Metro aplikacije so razvite v spletni tehnologiji (HTML5 in CSS3), zapolnijo lahko celoten prikazovalnik in nimajo robov ali drugih motečih elementov. Več aplikacij lahko teče istočasno in s premiki (»gestures«) preklapljamo med njimi. Na predavanju so pokazali, kako lahko razvijemo enostavno Metro aplikacijo ali prilagodimo obstoječo SilverLight aplikacije za Metro vmesnik. Windows 8 vključuje Internet Explorer 10, Metro aplikacijo, ki ji povsem upravljamo z dotikom. Klasično namizje (»Desktop«) je le ena izmed aplikacij, ki teče v Metro okolju in je prikazana s ploščico. Omogoča združljivost in uporabo starejših programov, ki niso pisani za Metro. Windows 8 je tako povsem združljiv z aplikacijami, ki tečejo na Windows 7.

Metro aplikacije sodelujejo med seboj, npr. grafičen program kot vir slik lahko uporabi kombinacijo slik na lokalnem disku, Facebok profilu in Flickr knjižnici. Aplikacija je lahko vir ali uporabljajo drugo aplikacijo kot vir. Možnost sodelovanja med aplikacijami prinaša Windows 8 in razvijalcem ni potrebno pisati kode za to. Do izida Windows 8 bo Microsoft ponudil trgovsko središče (»Windows Store«), kjer bodo razvijalci lahko ponudili aplikacije, uporabniki pa prišli do preverjenih aplikacij. Razvijalcem bodo na voljo povratne informacije o prodaji, pa tudi o težavah, na katere so naleteli uporabniki njihove aplikacije. Windows 8 bo tekel na današnji x86 in x64 arhitekturi, podpira pa tudi ARM procesorje. Strojne zahteve so podobne kot pri Windows 7: vsaj 1GHz procesor, 1GB (32-bit) ali 2GB (64-bit) RAM pomnilnika, 20GB prostora na disku in DirectX 9 grafična kartica. Windows 8 teče na različnih napravah, ki vključujejo tablične računalnike, prenosnike in klasične PC računalnike ter je združljiv z napravami in programi, ki jih danes uporabljamo na Windows 7. Operacijski sistem Windows 8 se zažene v nekaj sekundah. Vključuje zaščito pred zagonom z nepooblaščene naprave in prinaša možnost vzpostavitve »čistega stanja« sistema, pri katerem ohrani uporabniške programe, nastavitve in podatke (»Refresh«) in začetnega stanja, kakršno je bilo ob namestitvi operacijskega sistem – »Reset« sistema. Windows To Go je nova možnost, ki omogoča da imamo celotno namestitev Windows 8, vključno z aplikacijami, nastavitvami in podatki na USB ključku. Računalnik lahko zaženemo z USB ključka, opravimo svoje delo v Windows 8 okolju, nato pa USB napravo odstranimo, brez da bi pustili sledove na računalniku. »Windows 8« je v Developer Preview fazi. Naslednja pomembna prelomnica bo Beta.

Vsak udeleženec konference Build je dobil tablični računalnik s prednaloženo različico Developer Preview operacijskega sistema Windows 8. Ostalim je ta različica Windows 8 že na voljo na Windows Dev Centru (http://http://dev.windows.com). Prav tako bodo na portalu BUILD konference (http://www.buildwindows.com) na voljo posnetki predavanj, ki se bodo zvrstila ta teden. Nenazadnje lahko na blogu Building Windows 8 (http://blogs.msdn.com/b/b8) preberete marsikatero podrobnost o razvoju novega operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji