Objavljeno: 9.11.2004

Microsoft dosegel poravnavo

Microsoft je dosegel pomembno izvensodno poravnavo z družbo Novell glede monopolnih obtožb na področju operacijskih sistemov. V zameno za umik tožbe glede operacijskega sistema NetWare in umik iz tabora, ki je Evropski Uniji nudil podporo v sodnem procesu proti Microsoftu, bo Novell dobil 536 milijonov dolarjev odškodnine. Podjetje je namreč pred časom zahtevalo odškodnino za izpad dohodka, kot posledica ravnanja Microsofta v prejšnjem desetletju na področju strežniških operacijskih sistemov.

Poravnava z Novellom je že tretja po vrsti v letošnjem letu, kjer se je Microsoft odločil za izvensodni dogovor in s tem manjšo javno odmevnost. Aprila je za skoraj 2 milijard dolarjev sklenil poravnavo in sodelovanje z družbo Sun, maja pa nato za 750 milijonov dolarjev odpravil tožbo družbe AOL Time Warner glede sodelovanja na razvoju in prodaji programske opreme in digitalnih vsebin.

Zanimivo pa je tudi, da se kljub poravnavi glede operacijskih sistemov Microsoft in Novell nista uspela dogovoriti za drugo področje, kjer Novell očita podobne monopolne poteze glede pisarniških programov in njihovega nekdanjega paketa WordPerfect Office, zdaj v lasti družbe Corel. Opazovalci pričakujejo, da no Novell zaradi tega podal novo tožbo proti Microsoftu.

http://www.novell.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji